Modrý pondelok: Dnes nastáva najdepresívnejší deň v roku. Tu sú dôvody

Modrý pondelok: Dnes nastáva najdepresívnejší deň v roku. Tu sú dôvody
Veronika Salayová

Dnešok, 15. januára 2024, je neslávne známy ako Modrý pondelok. Mal by to byť najdepresívnejší deň v roku. Prečo a z čoho táto hypotéza vychádza? 

Modrý pondelok predstavuje údajne najdepresívnejší deň v roku. Vo všeobecnosti nastáva každý rok v tretí pondelok v januári.

Termín modrý pondelok zaviedol britský psychológ Cliff Arnall v roku 2005. Arnall vyvinul pseudovedecký vzorec zvažujúci rôzne faktory, ako je počasie, dlh po dovolenke a nedostatku motivácie označiť tretí pondelok v januári za najdepresívnejší deň v roku. 

Napriek nedostatku vedeckého základu bol tento koncept široko prijatý v populárnej kultúre ako najsmutnejší a najdepresívnejší deň v roku. Arnall v skutočnosti pracoval pre reklamnú kampaň a táto jeho hypotéza bola kritizovaná najmä vedeckou komunitou.

Modrý pondelok sa vo svete ujal

Mnohí odborníci však opakovane zdôrazňujú, že duševné zdravie a emócie nemožno zredukovať len na jednoduchý matematický vzorec alebo konkrétny dátum, čím podčiarkujú dôležitosť riešenia psychologických problémov komplexnejším a vedeckejším prístupom.

Avšak aj napriek nesúhlasu zo strany psychológov sa modrý pondelok stal súčasťou našej kultúry a niekedy sa využíva práve ako príležitosť na zvýšenie povedomia o duševnom zdraví a na podporu starostlivosti o seba. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd