Mohutná búrková línia postupuje cez Nemecko nad Česko a Rakúsko. Zvyšky dorazia ráno ku nám

Peter Minárik

Nad Nemeckom sa vytvoril prvý výrazný búrkový systém, ktorý sa tiahne až nad Rakúsko a postupne smeruje k východu. Ovplyvňuje už aj počasie v Rakúsku a čoskoro začne v Česku. Ráno dorazia jeho zvyšky aj ku nám.

Dnes na našom území panovalo prevažne slnečné počasie a teplé počasie. Počasie sa však v našej oblasti už v týchto chvíľach začína zhoršovať.

Nad našou oblasťou sa totiž nachádza frontálny systém, ktorý sa tu bude vlniť niekoľko nasledujúcich dní a vďaka tomu sa budú vytvárať jednotlivé búrkové vlny.

Silné búrky dnes zasiahli Francúzsko, Benelux a aktuálne putujú cez Nemecko. Dnes priniesli už viac ako 100 000 bleskov.

zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrkový systém mieri cez Nemecko

Najzaujímavejší je pohľad na rozsiahly búrkový systém, ktorý sa aktuálne ženie cez Nemecko. Siaha od Regensburgu až po Innsbruck.

Búrkový systém už zasiahol Mníchov, kde priniesol ohromné množstvo bleskov a silný nárazový vietor. Zaujímavý je jeho pohľad na radarovom zábere, kde vidieť, že búrky vytvorili celkom slušnú líniu.

Práve takáto mierne ohnutá búrková línia značí, že silný nárazový vietor je pomerne častým sprievodným javom.

Rozpadnuté búrky dorazia aj na naše územie

Tento spomínaný búrkový systém sa po polnoci dostane nad Česko a Rakúsko a bude postupovať smerom k nášmu územiu.

Očakáva sa však, že pri svojom postupne začne búrkový systém slabnúť a v ranných hodinách sa môžu búrky ešte vyskytovať na severe Rakúska, no len v obmedzenom množstve.

Ráno rozpadnutý búrkový systém ovplyvní počasie aj na západe Slovenska. Bude preto viac oblačnosti a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj slabšie prehánky.

Zaujímavejší však bude až vývoj počas dňa. Na východe a severe udrú búrky už okolo poludnia a podvečer hrozia búrky aj na západe. Viac sa dočítate na ďalšej strane >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd