Obrovská níž Daniel, ktorá spustošila Grécko, teraz dorazila do Afriky. Zabila už najmenej 2 000 ľudí

Obrovská níž Daniel, ktorá spustošila Grécko, teraz dorazila do Afriky. Zabila už najmenej 2 000 ľudí
Veronika Salayová

Mohutná tlaková níž sa z Grécka presunula do severnej Afriky, kde spôsobila hotovú katastrofu. Počet obetí za pár dní podľa odhadov vlády presiahol číslo 2 000. 

Búrka udrela v nedeľu na líbyjskú pevninu, kde pustošila celé mestá, a spôsobila rozsiahle záplavy. Líbyjské úrady na východe krajiny vyhlásili stav mimoriadnej núdze, nechali uzavrieť školy a obchody a vyhlásili zákaz nočného vychádzania.

Vo východolíbyjskom meste Darná bolo po záplavách nájdených ďalších viac ako 1 000 tiel obetí, podľa agentúry Reuters to dnes uviedol minister líbyjskej vlády národnej stability pôsobiaci na východe krajiny. 

Všade ležia mŕtve telá

Premiér východolíbyjskej vlády Usáma Hamád v pondelok počet obetí v meste Darná odhadol až na 2 000. Ide o hrozivé číslo, ktoré ukazuje obrovskú silu počasia. Za touto katastrofou je mohutná tlaková níž Daniel, ktorá pred pár dňami spôsobila obrovské záplavy v Grécku, Bulharsku a Turecku, a teraz vo veľkom pustoší Líbyu. 

„Vrátil som sa z Darnej. Je to obrovské nešťastie. Všade ležia telá − v mori, v údolí aj pod budovami,“ povedal agentúre Reuters telefonicky minister civilného letectva.

„Počet tiel nájdených v Darnej presahuje tisícku. Očakávame, že konečná bilancia bude naozaj vysoká. Nepreháňam, keď poviem, že 25 % mesta je preč. Veľa domov spadlo,“ dodal.

Premiér východolíbyjskej vlády Hamád v pondelok vyhlásil, že len v meste Darná sú nezvestné tisíce ľudí a počet obetí odhadol na 2000. Skazu spôsobila predovšetkým voda z dvoch priehrad nad mestom, ktoré sa pretrhli.

Obetí bude zrejme oveľa viac

Líbyjský Červený polmesiac dnes ráno podľa agentúry AP oznámil, že jeho tím napočítal v Darnej vyše 300 mŕtvych. Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca uviedla, že celkový počet obetí záplav v Líbyi by mohol dosiahnuť až niekoľko tisíc.

Červený kríž dnes informoval, že najmenej 10 000 osôb je nezvestných v Líbyi po záplavách, ktoré v nedeľu spôsobila búrka Daniel. O život tak mohli prísť tisícky ľudí. Búrka zasiahla okrem Darnej aj pobrežné mestá Benghází, Bajdá či Mardž.

Líbya zápasí so zle fungujúcou infraštruktúrou. Vláda šesťmiliónovej krajiny je rozdelená na konkurenčné celky na východe a západe, pričom medzinárodne uznávaná vláda národnej jednoty sídliacej v Tripolise nemá východné oblasti krajiny pod kontrolou, preto sa k relevantným informáciám dostáva len ťažko. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd