Mohutné búrky už postupujú nad našich susedov. Priniesli už aj tornádo

Mohutné búrky už postupujú nad našich susedov. Priniesli už aj tornádo
Peter Minárik

Zatiaľ čo na našom území zažívame pomerne príjemné a teplé počasie, tak naši susedia už varujú pred silnými búrkami, ktoré tu aktuálne postupujú z Nemecka a budú vystrájať počas celej noci.

Slovensko zažíva veľmi teplé počasie, ktoré v utorok prinieslo teploty, ktoré prekročili tropickú hranicu +30 °C. Takéto teplé počasie bolo aj u našich susedov.

Aj nočné počasie je viac-menej pokojné, no neplatí to pre celý náš región. Od západu začína počasie ovplyvňovať studený front, ktorý priniesol intenzívne búrky do Francúzska a do Nemecka a teraz sa tieto búrky presúvajú do Česka.

Búrky priniesli aj tornádo

Na studenom fronte, ktorý postupuje z Nemecka nad Česko a Poľsko sa tvoria silné búrky. Pozorovaných bolo aj niekoľko superciel.

Jedna z nich vyprodukovala na severovýchode Francúzska v oblasti mesta Carlepoint menšie tornádo. To podľa svedkov napáchalo menšie materiálne škody.

 

Búrky sa následne presúvali nad Nemecko, kde panovala obava, že prerušia niektoré zápasy EURA. K tomu nakoniec nedošlo, no diváci okrem futbalu mohli pozorovať aj efektnú búrkovú oblačnosť.

oblačnosť nad západom Eura
oblačnosť nad západom Eura, zdroj: Sportovní hlášky

V podvečerných hodinách sa ďalšie tornádo malo vyskytnúť pod Hanoverom.

 

V týchto chvíľach sa búrkový systém presúva z Nemecka nad Česko a Poľsko, pričom je veľmi intenzívny a siaha od severu Nemecka až po Karlove Vary

aktuálna poloha búrkového systému
aktuálna poloha búrkového systému

Búrky by sa počas nočných hodín mali sústrediť do Poľska, kde vy mali do ranných hodín postupne slabnúť.

V priebehu stredy sa očakáva ďalšie sformovanie búrok nad Nemeckom, Českom a Poľskom a v priebehu nočných hodín by mohli zvyšky búrok ovplyvniť počasie aj u nás.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd