More unáša obrovský ľadovec. Je väčší ako Malorka

More unáša obrovský ľadovec. Je väčší ako Malorka
Veronika Sádovská

V súčasnosti najväčší ľadovec na svete sa po 37 rokoch opäť dal do pohybu. Nachádza sa na Antarktíde a smeruje do južnej časti Atlantiku.

Po takmer štyroch desaťročiach nehybnosti sa ľadovec známy ako A23a neďaleko Antarktického polostrova opäť dal do pohybu. Obor s rozlohou 4000 kilometrov štvorcových je v súčasnosti unášaný na sever do južného Atlantiku.

Aktuálne najväčší ľadovec na svete je väčší ako obľúbený dovolenkový ostrov Malorka v Stredozemnom mori.

Porovanie rozlohy ľadovca a ostrova Malorka, zdroj: Copernicus Sentinel / ESA
Porovanie rozlohy ľadovca a ostrova Malorka, zdroj: Copernicus Sentinel / ESA

Ľadovec bol už v roku 1986 na okraji Filchnerovho ľadovcového šelfu, ale krátko nato pristál na morskom dne, kde odvtedy uviazol. Až teraz, po 37 rokoch, sa A23a opäť odtrhol od morského dna a putuje oceánom.

Vztlak spôsobený topiacim sa ľadom

Vedci sa domnievajú, že príčinou toho, že sa dal znova do pohybu, bola strata hmoty pod vodou v dôsledku teplejších morských prúdov, ktoré časom „poobhrýzali" spodnú časť ľadovca.

To dodalo obrovi dostatok vztlaku, aby sa odlepil od morského dna. Pod vplyvom vetra a morských prúdov je ľadovec teraz unášaný na sever do južného Atlantiku.

Možné sú dva scenáre

Kolos sa pohybuje po trase typickej pre takéto ľadovce na súostrovie, ktoré je vzdialené vyše 2000 kilometrov, Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy. Ide o súostrovie a zámorské územie Veľkej Británie.

Tam by ľadovec mohol znova na dlhšiu dobu zastaviť na morskom dne. Je ale možné, že tesne minie ostrovy, postupne sa bude topiť v teplejších vodách južného Atlantiku a nakoniec sa pomaly rozpadne.

Len pred dvoma rokmi cestoval po Antarktíde ešte väčší kolos. V tom čase sa ľadovec A76 s rozlohou 4 320 štvorcových kilometrov odlomil takisto z Filchnerovho ľadovcového šelfu. Rýchlo ho prúd unášal do južného Atlantiku, kde sa po krátkom čase rozpadol na niekoľko kusov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd