Morského ľadu v Arktíde je menej. Toto môže ovplyvniť zimu v Európe!

Veronika Salayová

Sezóna topenia arktického morského ľadu zvyčajne trvá od marca do septembra a morský ľad opäť začne rásť v októbri. Tento rok je však rast oveľa pomalší a na niektorých miestach takmer žiadny. Ako to môže ovplyvniť tohtoročnú zimu u nás?

Tento rok morský ľad v Arktíde počas októbra rástol veľmi pomaly v porovnaní s minulým rokom, a na niektorých miestach dokonca nedošlo k takmer žiadnemu rastu morského ľadu počas tohto mesiaca. Morský ľad síce začína znovu mrznúť, ale oveľa pomalšie ako obvykle, čo znamená, že niektoré oblasti vážne zaostávajú v prírastku morského ľadu. 

Tento rok sme zaznamenali druhý najnižší rozsah arktického morského ľadu od začiatku aktívneho satelitného pozorovania od roku 1979. Ale kvôli neobvykle nízkemu rastu ľadu v októbri je súčasný rozsah ľadu najnižší za ktorýkoľvek október za posledných 41 rokov.

Najhoršie sú na tom tri oblasti, a to oblasť Sibírskeho mora, Karské more a Laptevské more.

Dôvodom veľmi pomalého rastu morského ľadu sú teploty oceánu, ktoré sú v súčasnosti okolo celej arktickej ľadovej pokrývky vysoko nad normálom. Ide o anomálie 2 až 3 °C. Atlantická strana Arktídy je tento rok o niečo chladnejšia, ale východný Severný ľadový oceán (pri oblasti Sibíru) je oveľa teplejší ako v minulom roku. 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd