Môže teplé počasie zastaviť šírenie koronavírusu?

Veronika Salayová

Ak by sa koronavírus správal ako klasická chrípka, nadchádzajúce teplé počasie by mohlo zabrániť jeho šíreniu.

Jar by mohla byť tento rok znamením príchodu nádeje, uviedol uznávaný virológ Thomas Pietschmann z nemeckého výskumného centra Twincore. Zároveň dodal, že je ešte priskoro na to, aby sa to dalo s určitosťou tvrdiť.

Odborníci zatiaľ nemôžu predpovedať trajektóriu vírusu Covid-19, pretože vírus ešte dostatočne nepoznajú. Ak by sa správal ako vírus chrípky, nádej tu je veľká.

Poveternostné podmienky na severnej pologuli sú v súčasnosti prakticky perfektné na jeho rýchle šírenie. Respiračným vírusom, akým je aj koronavírus, sa zvlášť darí, keď je chladno. Čím je teda teplejšie, tým ťažšie sú podmienky pre šírenie vírusov.

Podľa nových výskumov sa patogén šíri najrýchlejšie pri +8,72 °C, čiže sa mu viac darí v chladnejších klimatických podmienkach. 

Štúdia tímu z univerzity Sun Yat-sen v Guangzhou v južnej Číne prišla na podobné závery ako nemecký virológ. Výsledky štúdie uvádzajú, že teplota by mohla významne zmeniť prenos koronavírusu.

Samotné oteplenie však nemusí nevyhnutne viesť k poklesu počtu prípadov, upozorňuje čínska štúdia. Potrebná je aj intervencia človeka a vládnych organizácií.  

Iní odborníci z Americkej univerzity v Bejrúte, ktorí sa zaoberali výskumom Covidu-19, prišli taktiež s podobným záverom, a to, že je možné, že vďaka teplejšiemu a vlhkému počasiu bude koronavírus menej stabilný a teda menej prenosný. 

Na druhej strane napríklad Mike Ryan zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zdôraznil, že je falošnou nádejou myslieť si, že Covid-19 zmizne ako chrípka. Tým, že vírus dostatočne nepoznáme, nemôžeme vyvodzovať závery na základe hypotéz. 

Ak sa jednotlivé štúdie nemýlia, k výraznému zníženiu prenosu koronavírusu nám dopomôže samotné počasie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd