Mrazivý MÁJ: Na Slovensku namerali -10,6 °C. Pozrite si, kde to bolo a ako to v takej lokalite vyzerá

Peter Minárik

Dnešné ráno bolo na Slovensku mimoriadne chladné a mrazivé, čo je už na súčasnú ročnú dobu nebezpečné. V najchladnejších lokalitách Slovenska klesali teploty pod bod mrazu a jedna lokalita na našom území prekvapila. Namerali tu až -10,6 °C

Nedávno sme informovali, že naše územie má za sebou chladný apríl. Nielen na Slovensku bol apríl ako mesiac teplotne podpriemerný, ale podobne chladno bolo prakticky v celej našej oblasti.

V Európe sme však pozorovali veľké rozdiely. V západnej Európe a predovšetkým na Pyrenejskom polostrove zaznamenali najteplejší apríl v histórii a napriek tomu, že u nás bol teplotne podpriemerný apríl, tak na celej našej planéte bol tohtoročný apríl štvrtým najteplejším v histórii.

Podobne začína aj máj. Teploty sú podpriemerné a vyzerá to tak, že aj tohtoročný máj bude teplotne podpriemerný. Studené boli na našom území najmä uplynulé dni, pričom rekordná bola dnešná noc.

Prúdi k nám chladný vzduch

V celej našej oblasti aktuálne panujú teploty pod hranicou normálu. Môže za to zatekanie chladnejšieho vzduchu a vplyv tlakovej výše, ktorá tento vzduch rýchlo vychladzuje.

Zatekanie chladného vzduchu pociťujeme na našom území najmä v noci, kedy sa suchší vzduch rýchlo vychladzuje. Uplynulé dni priniesli početné prízemné mrazy a v chladných dolinách a kotlinách sa vyskytli aj regulárne mrazy, teda teploty vo výške 2 metrov nad zemou.

Mrazy v tomto pokročilom vegetačnom období dávajú vo veľkom zabrať poľnohospodárom a ovocinárom, ktorí robia všetko možné pre to, aby ochránili úrodu. To najhoršie však už máme za sebou. Uplynulá noc bola na Slovensku najchladnejšia a teraz sa bude len otepľovať.

Na Slovensku namerali menej ako -10 °C

Dnešné teploty klesali v najchladnejších oblastiach nášho územia poriadne nízko. Na Orave nameral SHMÚ opäť slabý mráz. Toto sú však dáta z oficiálnych meteorologických staníc. Nadšenci počasia však dnes namerali profesionálnymi prístrojmi ešte nižšie teploty.

Skupina ľudí, ktorá sa nazýva Lovci mrazov pravidelne vyhľadáva tie najchladnejšie lokality na našom území a v jednej takej boli aj uplynulú noc.

Ako nás informovali, konkrétne sa vydali do Slovenského raja do oblasti planiny Veľkej Poľany, kde dnes o 05:53 ráno namerali teplotu -10,6 °C.

Na videu môžete vidieť, ako to v takej oblasti dnes vyzeralo.

Keďže nejde o oficiálnu meteorologickú stanicu, tak dáta nie je možné použiť na oficiálne štatistiky, no ide o pomerne zaujímavé údaje. Pri vhodných podmienkach, ako je terén a podložie dokážu teploty klesať výrazne nižšie ako sú schopné predpovedať numerické modely.

Za zaujímavosť stojí ešte to, že 1. mája tu namerali teplotu ešte nižšiu a to -12,1 °C. Tohtoročný máj je tak naozaj studený.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd