Mrazy GRADUJÚ a ovocinári BOJUJÚ. Kedy prestane mrznúť a počasie sa zlepši?

Mrazy GRADUJÚ a ovocinári BOJUJÚ. Kedy prestane mrznúť a počasie sa zlepši?
Peter Minárik

Slovensko zažíva návrat mrazov, ktoré spôsobujú starosti predovšetkým ovocinárom. Mrazy ohrozujú úrodu, keďže stromy už vplyvom vysokých teplôt z predchádzajúcich dní rozkvitli. Chladné počasie bude na našom území ešte pokračovať, no dokedy? 

Za víkendovým prechodom studeného frontu začal do našej oblasti od severu prúdiť chladný vzduch. Studená vzduchová hmota k nám najskôr prúdila od severu z Arktídy, no starosti začala spôsobovať až ďalšia vzduchová hmota, ktorá k nám aktuálne prúdi od severovýchodu. Ide o suchý, kontinentálny vzduch, ktorý sa pri vyjasnení veľmi dobre vychladzuje.

A to je dôvod toho, prečo sme už uplynulú noc zaznamenali na našom území veľmi nízke teploty. Tie padali pod nulu dokonca aj v nížinách. Mrazy na severe sú síce normálne aj v tomto ročnom období, no veľmi chladno bolo aj na západe. V Hurbanove teplota poklesla na -2 °C a na Záhorí dokonca na -4 °C, čo sú už kritické hodnoty pre ovocinárov.

Tí tak boli uplynulú noc na nohách a vykonávali protimrazové opatrenia. Podobne náročná noc bude aj tá nasledujúca.

Mrazy môžu byť ešte silnejšie

Do našej oblasti aj naďalej prúdi suchší a chladnejší vzduch po zadnej strane tlakovej níže, ktorej stred sa presúva z Ukrajiny nad Rumunsku. Súčasne sa nad Poľskom zvýrazňuje tlaková výš, ktorá na Slovensko prináša stabilné počasie.

Noc z utorka na stredu bude mrazivá opäť na mnohých miestach a kritické hodnoty dosiahnu teploty aj v nížinách, kde môžu teploty opäť klesať aj pod -2 °C.

minimálne teploty v noci na stredu
minimálne teploty v noci na stredu, iMeteo.sk

Počasie sa bude zlepšovať

Ovocinári a poľnohospodári sa môžu tešiť na zlepšenie počasia. To sa však reálne zhorší. Už v stredu nás začne ovplyvňovať tlaková níž so stredom nad Dánskom, ktorá prinesie postupne k večeru veľa oblačnosti. Počasie sa tak zhorší, ale pre ovocinárov sa zlepší, keďže oblačnosť zabráni výraznému poklesu teplôt.

Tie už v noci zo stredy na štvrtok len ojedinele poklesnú pod bod mrazu.

 

Táto tlaková níž sa bude v nadchádzajúcich dňoch presúvať cez strednú Európu smerom k juhovýchodu a počasie tak bude aj naďalej oblačné a postupne aj so slabými zrážkami. Mrazy nám nehrozia, no pozor!

 

Predpovede naznačujú, že situácia sa začne opäť zhoršovať na konci tohto týždňa, kedy sa črtá ďalší vpád chladného vzduchu, ktorý by dokonca mohol priniesť ešte silnejšie mrazy. Vyhliadku počasia deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd