„Na celom tele mám prach.“ Peking zasiahli piesočné búrky. Obyvatelia sa dusia smogom a prachom

Veronika Sádovská

Obyvatelia Pekingu sa dusia nielen z bežného znečistenia ovzdušia v meste, ale aj z piesočných búrok, ktoré fúkajú silné vetry z púšte Gobi. Situácia ešte len vyvrcholí počas týždňa.

Naviaty piesok z púšte Gobi v posledných dňoch sužuje obyvateľov Pekingu, ale očakáva sa, že v stredu zasiahnu mesto a niekoľko provincií obzvlášť husté piesočné búrky.

Obyvatelia boli varovaní pred respiračným nebezpečenstvom a veľmi nízkou viditeľnosťou, čo sťažuje hlavne cestovanie.

Piesočné búrky už vystrájajú niekoľko týždňov

Zvýšené znečistenie ovzdušia smogom je v tom meste už na dennom poriadku, ale v posledných týždňoch sa k nemu pridal aj piesok z neďalekej púšte Gobi.

Meteorológovia zatiaľ vydali len modré varovanie. Čína má štvorstupňový systém varovania pred počasím, pričom červená je najvážnejšia výstraha, potom oranžová, žltá a modrá je najmenej závažná hrozba.

Očakáva sa, že výstraha sa v nasledujúcich hodinách zvýši na žltú. Pre obyvateľov to okrem iného znamená odporúčanie zatvárať dvere, zabezpečiť predmety a konštrukcie náchylné na silný vietor a vyhýbať sa pobytu vonku, najmä v prípade ľudí s pľúcnymi ochoreniami či alergiami na prach.

Varovanie zahŕňa Peking a niekoľko provincií vrátane Vnútorného Mongolska a metropolitného Šanghaja, uviedlo čínske Centrálne meteorologické observatórium.

Vzduch je presýtený časticami

Koncentrácia jemných častíc vo vzduchu v Pekingu je teraz 46,2-násobkom ročnej hodnoty odporúčanej Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Piesočné búrky sú teraz jednou z hlavných tém diskusií na Weibo, čínskej platforme sociálnych médií podobnej Twitteru. Vlákno nazbieralo cez dva milióny komentárov, používatelia internetu sa sťažujú, že musia chodiť do práce, hoci sa na ulici ťažko dýcha.

„Keď som sa včera večer vrátila z práce, ťažko sa mi dýchalo. Myslím, že celé moje telo páchlo trochu ako prach po piesočnej búrke,“ povedala 45-ročná Tian pre agentúru Reuters.

Predstaviteľ ministerstva ekológie a životného prostredia, ktorého citovala agentúra Reuters, uviedol, že počet prachových búrok je v súčasnosti štyrikrát vyšší ako v 60. rokoch minulého storočia, čo je dôsledok rastúcich teplôt a menšieho množstva zrážok v púšťach severnej Číny a susedného Mongolska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd