Na evakuáciu je už neskoro. Domy horia zo všetkých strán

Na evakuáciu je už neskoro. Domy horia zo všetkých strán
Zuzana Macháčová

V severnom Texase zúri požiar. Zhorelo už vyše 121 000 hektárov zelených plôch a požiar sa stále nepodarilo dostať pod kontrolu. V mnohých okresoch boli vydané príkazy na evakuáciu.

Hasiči od pondelka bojujú s rozsiahlym požiarom v severnom Texase. Podmienky sú veľmi zlé, keďže je veľmi sucho a veterno. 

Horieť začalo v okrese Hutchinson, avšak plamene sa rýchlo rozšírili do susedných oblastí. Hasiči v utorok informovali, že požiar doteraz spálil viac ako 121 000 hektárov.

Zložitá koordinácia záchrannej akcie

Podľa miestnych úradov požiar ohrozuje nielen zelené plochy, ale aj mestá. Príkazy na evakuáciu boli vydané v utorok v okresoch Roberts a Hemphill.

 

Obyvatelia mesta Canadian v Texase mesta sa ocitli v obzvlášť ťažkej situácii, keď príkaz na evakuáciu v jednom momente nahradil príkaz vyhľadať úkryt. Požiar sa dostal tak blízko k mestu, že bolo nutné uzavrieť všetky výjazdové cesty. Podľa kanadských úradov plamene poškodili aj samotné mesto.

„Domy horia v podstate zo všetkých strán,“ povedala krajská sudkyňa Lisa Johnsonová. V okrese Hutchinson plamene vážne poškodili elektrické vedenie a vodovodné potrubie. Mesto Fritch je od utorka bez vody a obyvatelia sa pripravovali na výpadky elektriny.

 

„V kraji máme toľko požiarov, že je mimoriadne ťažké koordinovať zásah v prvej línii. Modlime sa za bezpečnosť nás všetkých a majme po ruke zbalenú tašku,“ napísali úrady susedného mesta Borger na sociálnej sieti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd