Na Havaji vybuchla ďalšia nebezpečná sopka. Kilauea chrlí lávu do výšky 50 m

Veronika Salayová

Po krátkej pauze opäť na Havaji došlo k erupcii sopky, tentoraz veľkolepo vybuchla nebezpečná Kilauea, jedna z najaktívnejších a najnebezpečnejších sopiek sveta.

Na Havaji vybuchla ďalšia sopka, a to len necelý mesiac po tom, čo najväčšia sopka sveta − Mauna Loa − prestala chrliť lávu v tichomorskom ostrovnom štáte. Po krátkej pauze je aj Kilauea opäť aktívna.

Vo štvrtok okolo 16.30 hod. tamojšieho času došlo k erupcii Kilauei, jednej z najaktívnejších sopiek sveta. Vulkán začal vo svojom vrcholovom kráteri chrliť lávu, pričom lávové fontány dosiahli výšku až 50 metrov, informovala americká geologická služba USGS.

Havajské observatórium Volcano Observatory zaznamenalo na snímkach webovej kamery žiaru, ktorá naznačuje, že Kilauea začala vybuchovať v kráteri Halemaumau v kaldere na vrchole sopky, uviedla agentúra.

Erupcia zatiaľ nepredstavuje nebezpečenstvo

Vo štvrtok ráno seizmografy zaznamenali viacero otrasov a dokonca došlo aj k deformácii zeme v okolí sopky. 

Erupcia sa vyskytuje v uzavretej časti národného parku, ďaleko od obytných komunít. Podľa havajského observatória erupcia sopky v súčasnosti nepredstavuje priamu hrozbu pre okolité obce a mestá. 

Národný park zároveň zverejnil správu o kvalite ovzdušia, v ktorom varuje, že sa na ostrove môžu vyskytnúť nezdravé úrovne sopečných znečisťujúcich látok. 

„Návštevníci národného parku Hawaiʻi Volcanoes by si mali uvedomiť, že pri južných vetroch existuje potenciál, že sa do ovzdušia dostanú prachové čiastočky sopečného popola, prípadne sa môže vytvoriť poprašok zložený zo sopečného skla a úlomkov hornín,“ píše sa v správe. 

Erupcia Kilauea v roku 2018 bola jednou z najničivejších v nedávnej histórii Havaja, ktorá zničila stovky domov a vynútila si evakuáciu mnohých okolitých obcí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd