Na horách pozor na VEĽKÉ lavínové nebezpečenstvo. Rozfúka sa aj silný vietor

Dominik Cenkner

Nasledujúce informácie sa hodia pre všetkých, ktorí plánovali stráviť víkend na horách. Ak sa dá, svoje plány radšej zmeňte.

Ako totiž informuje Horská záchranná služba na svojich stránkach, vo Vysokých a Západných Tatrách sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo. To znamená, že tam platí výstraha až 4. stupňa.

„Počas poslednej periódy sneženia pripadlo v týchto oblastiach od 30 – 70 cm, ktorý je vplyvom veľmi silného SZ prúdenia transportovaný najmä na J, V a JV orientácie. Veľké nebezpečenstvo hrozí najmä na záveterných stranách hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch (nad 30°), kde je uvoľnenie lavín PRAVDEPODOBNÉ už pri MALOM dodatočnom zaťažení.

Na týchto miestach sa tvoria nestabilné krehké dosky, vankúše a preveje z vetrom ubitého snehu. Očakáva sa výskyt stredných aj veľkých spontánnych, prevažne prachových lavín,“ informujú horskí záchranári.

Situácia nie je o nič lepšia ani v ďalších pohoriach

Pre Nízke Tatry, Veľkú a Malú Fatru platí aj naďalej výstraha 3. stupňa. Je tam preto zvýšené lavínové nebezpečenstvo. 

„Počas piatku a soboty sa navyše v polohách od 1400 m.n.m. očakáva silný vietor, ktorý  v nárazoch bude dosahovať rýchlosť 110 – 135 km/h a priemernú rýchlosť  70 – 85 km/h, t.j. víchrica. Na hrebeňoch hôr bude vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť 135 – 160 km/h a priemernú rýchlosť 90 – 105 km/h, t.j. silná až mohutná víchrica,“ spresňujú záchranári.

Aj z tohto dôvodu (riziko pádu lavín a silného vetra) sa na horách aktuálne neodporúča pohyb. Platí to tak pre vysokohorský terén ako aj podhorie. 

Pre úplnosť je dôležité dodať, že v Západných Tatrách je predbežne do nedele 5. februára pre vysoké riziko pádu lavín dočasne uzavretá Žiarská chata.

Situáciu v súvislosti s počasím pozorne sledujeme aj prostredníctvom nášho online textového prenosu. Nájdete ho po kliknutí SEM alebo na našej hlavnej stránke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd