Na horách si dajte POZOR. Hrozí pád mokrých lavín

Na horách si dajte POZOR. Hrozí pád mokrých lavín
Zuzana Macháčová

Piatok prináša na naše územie slnečné počasie. Slnečné lúče budú dnes spríjemňovať aj pobyt na horách, kde platí mierne lavínové nebezpečenstvo. 

V posledných dňoch vládne na našom území stabilné a teplé počasie bez zrážok, ktoré nie je veľmi typické pre mesiac február. Teploty budú aj dnes vysoko nad dlhodobým priemerom.

Ak sa chystáte dnes na lyžovačku, tak piatkové počasie jej veľmi priať nebude. Na horách bude polojasno a dosť teplo, no platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Mrznúť nebude ani vo vysokých polohách. Vo výške okolo 1 500 m budú +3 °C. 

Mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách platí v piatok mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

 


„Vietor severných smerov vytvoril snehové dosky a vankúše na južných záveterných svahoch v polohách nad 1 700 metrov nad morom. Uvoľnenie lavíny je tu možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil.

Krajčí dodal, že v dôsledku teplého a slnečného počasia sneh zmäkne zhruba do výšky 1 800 metrov. Rizikové budú zrána východné a juhovýchodné svahy, poobede južné, juhozápadné a západné svahy. Problémom podľa Krajčího bude mokrý sneh a vyskytnúť sa môžu malé samovoľné lavíny.

V Malej a Veľkej Fatre bude v piatok dopoludnia stabilná situácia a bude platiť malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. „Popoludní sa vplyvom otepľovania snehová pokrývka premočí, čo zníži jej súdržnosť, preto hrozba stúpne na druhý stupeň," poznamenal Krajčí.

Hroziť budú mokré lavíny. V polohách pod 1 300 metrov je už iba nesúvislá snehová pokrývka, preto tam HZS pád lavín neočakáva.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd