Na Islande sa niečo vážne deje: Hrozí, že v krátkom čase dôjde k ďalšej erupcii

Na Islande sa niečo vážne deje: Hrozí, že v krátkom čase dôjde k ďalšej erupcii
Veronika Salayová

Erupcia na Islande je na spadnutie a hrozí, že k nej dôjde doslova každú chvíľu. Čo sa na Islande deje? 

Island je opäť v stave pohotovosti, keďže hrozí ďalšia erupcia v krátkom čase. Pod ostrovom sa hromadí masa magmy, ktorá sa prediera na povrch. 

Vulkanológovia varujú, že magma sa opäť hromadí pod Svartsengi na polostrove Reykjanes, pri rybárskom mestečku Grindavík, juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík.

Podľa IMO by erupcia mohla opäť ohroziť mesto Grindavík, no nikto presne nevie, kde nastane erupcia alebo zlom a magma začne vytekať na povrch. 

 

Erupcia je na spadnutie

Podľa výpočtov IMO sa v pondelok pod Svartsengi nahromadilo približne 7,6 milióna kubických metrov magmy. Pravdepodobnosť erupcie sa zvyšuje, keď objem dosiahne 8 až 13 miliónov kubických metrov, pričom táto dolná hranica sa už dosiahla.

Znamená to, že erupcia je na spadnutie a mohlo by k nej dôjsť prakticky kedykoľvek. Išlo by o štvrtú erupciu v okolí Grindavíku na Islande. Posledná sopečná erupcia na polostrove Reykjanes nastala 8. februára okolo 6:00 miestneho času. 

Varovanie pred evakuáciou obyvateľov môže byť veľmi krátke, no nikto nevie presne povedať, kde a kedy k erupcii dôjde.

 

Mesto Grindavík, okolie a cesty sú okrem jej obyvateľov uzatvorené z dôvodu nebezpečenstva súvisiaceho s novými trhlinami. Polícia zdôrazňuje, že pešia turistika v oblasti je zakázaná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd