Na Islande to vrie. Blíži sa ďalšia erupcia. Tá môže nastať hocikedy

Na Islande to vrie. Blíži sa ďalšia erupcia. Tá môže nastať hocikedy
Veronika Salayová

Island sa pripravuje na ďalšiu erupciu, ktorá podľa vulkanológov môže nastať prakticky hocikedy v nasledujúcich dňoch. 

Riziko sopečnej erupcie vo Svartsengi na islandskom polostrove Reykjanes je podľa Islandského meteorologického úradu (IMO) veľmi veľké v oblasti 4 km severne od mesta Grindavík.

Pod Svartsengi, kde sa nachádza letovisko Modrá lagúna a geotermálna elektráreň Svartsengi, je teraz odhadom 9 miliónov kubických metrov magmy. To zodpovedá objemu približne 3 600 olympijských bazénov.

Do 1. februára bol objem magmy hlásený na úrovni 6,5 milióna kubických metrov, pričom IMO už varovala, že sopka je pripravená opäť vybuchnúť.

 


 

„Odhadované množstvo magmy pod Svartsengi teraz dosiahlo spodnú hranicu množstva, ktoré sa pravdepodobne nahromadilo pred poslednou erupciou,“ vysvetlili zástupcovia IMO.

Zem sa ďalej deformuje

Odhaduje sa, že pred erupciou 14. januára, ktorá priviedla lávu smerom k Grindavíku, sa v tej istej komore nahromadilo 9 až 13 miliónov metrov kubických magmy.

Pôda sa po erupcii začala opäť dvíhať a naďalej sa nafukuje. Tento model je rovnaký ako pred erupciou 14. januára a predchádzajúcou erupciou v decembri 2023.

„Existuje preto zvýšená pravdepodobnosť erupcie v nasledujúcich dňoch alebo týždňoch,“ uviedli zástupcovia IMO.

 

Predpovedať, kedy a kde k erupcii dôjde, nie je možné. Merania teploty a tlaku z vrtov vo Svartsengi by však mohli byť varovaním, že ďalšia erupcia je bezprostredná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd