TORNÁDO na juhu Slovenska. Objavilo sa pri Rimavskej Sobote

Peter Minárik

Na juhu Slovenska sa pri meste Rimavská Sobota objavilo tornádo. Potvrdzujú to naše analýzy radarových dát a video čitateľa.

Dnešné búrky sú na Slovensku v porovnaní s uplynulými dňami slabšie, no ako sme upozorňovali, tak lokálne sa môže objaviť aj silnejšia búrková bunka, ktorá môže priniesť nebezpečné javy.

Už od skorého poludnia sa na juhu stredného a východného Slovenska, v rámci širšieho slovensko-maďarského pohraničia, tvoria lokálne aj silnejšie búrky. Tie sa vyskytli predovšetkým v susednom Maďarsku, no krátko pred 16:00 sa jedna silná búrková bunka objavila aj na juhu, pri Rimavskej Sobote.

 

Tornádo na Slovensku

Pred 16:00 sa oblasťou Rimavskej Soboty prehnala silnejšia búrka, ktorá priniesla intenzívne zrážky. Zasiahla aj samotné centrum Rimavskej Soboty, kde spadlo 20 až 30 mm zrážok. K oveľa nebezpečnejšiemu javu, však došlo neďaleko tohto mesta.

Náš čitateľ Martin nás informoval o búrke v blízkosti obce Kružno. Po analýze videa a radarového záberu z tejto oblasti môžeme potvrdiť, že sa v oblasti vyskytol veterný vír, ktorý sa dotkol zemského povrchu. Ide tak zrejme o tornádo najslabšej úrovne IF0.

Z videa je jednoznačná rotácia a kontakt so zemou. V oblasti pravdepodobne išlo o nesupercelárne tornádo, teda tornádo, ktoré nie je spojené s rotujúcim vstupným prúdom (supercely). Takéto tornáda vznikajú z už rotujúceho vzduchu pod búrkou, pričom rotácia môže byť spôsobená napríklad reliéfom v danej lokalite.

V juhoslovenskej kotline fúka smerom od západu na východ a s rastúcou výškou sa mení smer vetra na južný (fúka z juhu na sever), táto zmena smeru vetra v kombinácii so silnejšou burkou a vysokou vlhkosťou vyprodukovala tornádo. Tornádo teda vzniklo kombináciou vysokej vlhkosti s lokálnymi orografickými podmienkami, ktoré vytvorili priaznivý strih vetra.

 
 

Čitateľ sa počas udalosti nachádzal v blízkosti obce, keď podľa svojich slov zastavil so svojim autom a videl ,,krútiace,, sa oblaky. Udalosť si preto začal natáčať a potom došlo ku kontaktu so zemským povrchom.

Aktuálne nemáme hlásené materiálne škody. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 7 °C
Vít
Zajtra
Prehánky
25 °C / 10 °C
Blanka
Pondelok
Prehánky, búrky
28 °C / 12 °C
Adolf
Utorok
Skoro jasno
30 °C / 11 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alfréd
Štvrtok
Búrky
32 °C / 13 °C
Valéria
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd