Na juhu Slovenska sa vyskytli búrky. Udrelo 33 bleskov. Ďalšie búrky hrozia neskôr

Na juhu Slovenska sa vyskytli búrky. Udrelo 33 bleskov. Ďalšie búrky hrozia neskôr
Peter Minárik

Nad alpskou oblasťou sa začína prehlbovať tlaková níž, ktorá už o pár hodín ovplyvní počasie aj u nás, no ešte predtým nás zasiahol zrážkový pás, ktorý priniesol dážď a dokonca aj búrky. Ďalšie búrky opäť hrozia.

Cez naše územie začal v podvečerných hodinách od západu postupovať zrážkový pás, ktorý priniesol slabšie zrážky od západu až po stredné Slovensko.

Zrážkomerné stanice evidujú jednotky milimetrov a je to len zlomok z toho, čo nás čaká v piatok. Zaujímavá je však búrková aktivita.

Búrky sú aktívne najmä nad Maďarskom

Nad Maďarskom sa začali tvoriť búrkové bunky, pričom jedna z nich, ktorá sa sformovala pri meste Győr, na severozápade Maďarska dorazila aj nad naše územie.

Zasiahla okolie miest Komárno a Štúrovo. Nebola príliš výrazná a udrelo pri nej 33 bleskov.

Vďaka tejto búrke však juh západného Slovenska obdržal dnes najviac zrážok. Na stanici Mužla, pri Štúrove spadlo počas tejto búrky 6,7 mm zrážok. Oveľa výraznejšie búrky však eviduje náš južný sused. V Maďarsku udrelo už niekoľko stoviek bleskov.

večer priniesol niekoľko bleskov. zaznamenali ich aj detektory, zdroj: blesky.bourky.cz
večer priniesol niekoľko bleskov. zaznamenali ich aj detektory, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky na Slovensku hrozia aj v piatok

V priebehu ranných hodín dorazí nad naše územie od juhozápadu pole výdatného dažďa, ktoré tu prinesie tlaková níž, ktorá sa v noci prehĺbi nad Talianskom.

Treba sa pripraviť na výdatný dážď avšak numerické modely opäť nevylučujú ani búrky, ktoré by v dotknutých oblastiach priniesli ešte výraznejšie zrážkové úhrny.

Naše územie zasiahne predovšetkým lejak, avšak už ráno bude na východe Talianska, v Slovinsku, v Chorvátsku a aj v južnom Rakúsku búrlivo. Búrky sa popoludní dostanú aj nad Maďarsko a v popoludňajších hodinách by sa búrky mohli vyskytnúť aj na našom území. Viac o situácii sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd