Na juhu Slovenska voda poškodila hrádzu. Horšie ešte len bude. Mieria k nám ďalšie zrážky

Dominik Cenkner

Štvrtok sa u nás niesol v znamení upršaného a zasneženého počasia. Množstvo zrážok začalo dvíhať hladiny vodných tokov, pričom niektoré z nich sa vyliali zo svojho koryta. Nasledujúce hodiny pritom situáciu ešte zhoršia.

V podstate už od utorka 17. januára prevláda na našom území počasie s početnými zrážkami. Najskôr začalo od stredných polôh na strednom Slovensku snežiť, postupne sa v južnejších častiach krajiny pridával neutíchajúci dážď. 

Ešte v stredu sme vás tak informovali o tom, že pre početné zrážky stúpajú na východe krajiny hladiny vodných tokov. Dvojica riek dosiahla 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA) a začali sa vylievať zo svojich korýt.

Nakoľko dážď na juhu a východe krajiny neustával, situácia sa nezlepšila ani vo štvrtok. Naopak, došlo k ešte väčším problémom. 

Už predpoludním tok rieky Roňava v Michaľanoch v trebišovskom okrese dosahoval s hodnotou 305 cm 3. stupeň povodňovej aktivity. Popoludní sa situácia na vodných tokoch ešte zhoršila.

Kritické štvrtkové popoludnie

Až dvojica vodných tokov dosahovala 3. stupeň povodňovej aktivity. Išlo o tok Roňavy v Michaľanoch, v okrese Trebišov, a tok rieky Olšava v Bohdanovciach v okrese Košice-okolie. Práve Olšava je jednou z riek, ktoré sa vylievajú z koryta.

Ďalšou riekou bola Radomka, ktorá sa na niektorých miestach taktiež vyliala z potoka. Takto to vyzeralo v obci Okrúhle v okrese Svidník.