Na Karibskej platni evidujú nárast seizmickej aktivity. Tiká časovaná bomba

Na Karibskej platni evidujú nárast seizmickej aktivity. Tiká časovaná bomba
Veronika Salayová

Zem sa na hraniciach Karibskej platni trasie stále viac a silnejšie. Seizmická aktivita narastá a odborníci varujú, že čoskoro môže dôjsť k silnému zemetraseniu. Čo sa to tam deje? Všetko nasvedčuje tomu, že tiká časovaná bomba...

Karibská platňa je v posledných dňoch veľmi nepokojná. Seizmometre v tejto oblasti zaznamenali viacero silnejších zemetrasení v pomerne krátkom čase za sebou, no nielen v jednej lokalite, ale vo viacerých.

Na miestach zemetrasení sa nachádzajú hranice Karibskej platni a všetko nasvedčuje tomu, že na tejto platni sa vyvíja veľký tlak, ktorý môže vyústiť do veľmi silného zemetrasenia.

Zemetrasenia na Karibskej platni sú silnejšie

Seizmológovia zaznamenali niekoľko zemetrasení s magnitúdou 4 a 5. Posledné dni boli zaznamenané otrasy s magnitúdou 4,2 juhovýchodne od Kajmanských ostrovov a s magnitúdou 4,5 v Dominikánskej republike.

 

V stredu sa objavilo ešte silnejšie zemetrasenie v oblasti. Otras s magnitúdou 5,2 nastal vo východnej časti Karibského mora včera okolo 10:43 miestneho času.

Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 72 km a varovanie pred tsunami  tentoraz vydané nebolo. 

zemetrasenia na Karibskej platni
zemetrasenia na Karibskej platni, zdroj: USGS 

Ktoré karibské ostrovy sú ohrozené?

Seizmológovia pozorne sledujú túto oblasť a v ohrození sú krajiny a ostrovy ako Dominikánska republika, Panenské ostrovy, Haiti, Portoriko a Jamajka. V týchto krajinách je riziko veľkého zemetrasenia v blízkej budúcnosti najväčšie.

Presné určenie miesta budúceho zemetrasenia nie je možné, ale seizmológovia už začali s varovaním, nech sú obyvatelia žijúci v tejto oblasti pripravení na možné zemetrasenie. 

 

Za posledných 30 dní bolo v oblasti zaznamenaných 132 zemetrasení, pričom ich intenzita sa stále stupňuje. Obavy narastajú aj u dovolenkárov, pretože tieto ostrovy patria medzi obľúbené letné destinácie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd