Na mape sveta pribudol nový ostrov. Vznikol vďaka podmorskej sopečnej erupcii

Na mape sveta pribudol nový ostrov. Vznikol vďaka podmorskej sopečnej erupcii
Dominik Cenkner

Najnovší ostrov na svete sa vynoril z mora pri pobreží japonského ostrova Iwo Jima v Tichom oceáne. Japonská meteorologická agentúra (JMA) uviedla, že nemenovaný ostrov vznikol podmorskou sopečnou erupciou.

Jeho vynorenie z oceánu zdokumentovali fotografie, ktoré 1. novembra urobili námorné sily sebaobrany krajiny. Na fotografiách je vidieť, ako malá erupcia vysiela tmavý oblak popola nad malý ostrov, ktorý je teraz súčasťou reťaze ostrovov Ogasawara.

JMA zaznamenáva sopečnú aktivitu v oblasti od minulého roka. Inštitút pre výskum zemetrasení Tokijskej univerzity potvrdil, že k erupcii, ktorá vytvorila ostrov, došlo 30. októbra.

Setsuya Nakada, emeritný profesor vulkanológie na Tokijskej univerzite, tento týždeň pre denník Japan Times uviedol, že magma sa pod vodou hromadila už nejaký čas. Až potom konečne prerazila povrch.

Ostrov sa nachádza približne 1 200 kilometrov južne od japonskej pevniny a kilometer od Iwo Jimy. Ostrova, na ktorom sa odohrali jedny z najkrutejších bitiek druhej svetovej vojny v Tichomorí.

Americká námorná pechota bojovala proti desiatkam tisíc Japoncov, v bitke, pri ktorej zahynulo viac ako 7 000 Američanov a 22 000 japonských vojakov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd