Vedci na morskom dne objavili podmorskú horu. Je 2-krát väčšia ako najvyššia budova sveta

Vedci na morskom dne objavili podmorskú horu. Je 2-krát väčšia ako najvyššia budova sveta
Zuzana Macháčová

Pri pobreží Guatemaly objavili podmorskú horu. Je vysoká 1 600 metrov a zaberá plochu 14 km². Vedci tvrdia, že mapovanie morského dna im umožní lepšie pochopiť procesy prebiehajúce hlboko v oceáne.

Morské dno je posiate horami rovnako ako povrch pevniny, no objaviť ich môže byť problém. Napriek ťažkostiam sa ich oplatí skúmať, pretože poskytujú informácie o procesoch odohrávajúcich sa hlboko pod hladinou oceánu. Taktiež nám dávajú nahliadnuť aj do života morských živočíchov. Jednu z nich objavili vedci z nadácie Schmidt Ocean Institute.

Stále je čo objavovať

Podľa výskumníkov meria novoobjavený vrchol 1 600 m. Je takmer dvakrát vyšší ako Burdž chalífa v Dubaji, najvyššia budova sveta.

Podmorská hora má rozlohu 14 km² a je 2 400 metrov pod hladinou mora. Vrchol bol objavený 84 námorných míľ mimo ekonomickej zóny Guatemaly v Tichom oceáne.

Hydrografickí experti potvrdili, že objekt ešte nebol zaradený do databáz topografie morského dna. „Podmorská hora vysoká vyše 1,5 kilometra, ktorá bola doteraz ukrytá pod vlnami, jasne ukazuje, koľko toho ešte musíme objaviť,"  povedala Dr. Jyotika Virmani, technická riaditeľka nadácie. 

„Kompletná mapa morského dna je kľúčom k pochopeniu fungovania našich oceánov. Je vzrušujúce, že žijeme v dobe, kedy nám technológie umožňujú po prvý raz vidieť tieto úžasné časti našej planéty,“ dodala.

Podmorské hory sú dôležité pre biodiverzitu, pretože poskytujú povrchy pre hlbokomorské koraly, huby a mnohé bezstavovce.

Dno je plné tajomstiev

Podľa odhadov amerického Národného úradu pre more a oceány tu môže byť stále viac ako 100 000 neznámych podmorských hôr s výškou nad 1 km. Presnejšie mapy morského dna uľahčia vedecký výskum a zároveň nám poskytnú lepší prehľad o podmorských geologických procesoch.

Toto nie je prvý objav tímu Schmidt Ocean Institute. Doteraz vedci zmapovali dve nepreskúmané podmorské vrchy v morskej rezervácii Galapágskych ostrovov, tri hydrotermálne prieduchové polia, hydrotermálny prieduchový ekosystém a dva nedotknuté koralové útesy.

„Počas každej expedície sme objavili to, čo bolo nečakané, ohromujúce, nové," povedala Wendy Schmidt, spoluzakladateľka a prezidentka nadácie.

„Hoci je toľko nových vecí, ktoré sme sa naučili vďaka zrýchľujúcemu sa tempu objavovania, náš oceán stále skrýva mnohé tajomstvá. Sme nadšení, že budeme pokračovať v jeho skúmaní," dodala.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd