Na Mount Evereste spadla lavína, ktorá strhla sprievodcov do trhliny

Zuzana Macháčová

Na najvyššej hore sveta, Mount Evereste, sa strhla obrovská lavína. Masa snehu sa zosunula priamo z Južného priesmyku, kadiaľ vedie jedna z najobľúbenejších ciest na vrchol. Lavína strhla so sebou troch sprievodcov.

Na Mount Evereste sú nezvestní traja nepálski sprievodcovia, ktorých v stredu strhla a zasypala lavína, informovalo nepálske ministerstvo cestovného ruchu.

Lavína zasiahla najobľúbenejšiu trasu Southeast Ridge, ktorá vedie na vrchol najvyššej hory sveta.

Lavína strhla sprievodcov do trhliny

Masy snehu padajúce zo svahov strhli so sebou troch sprievodcov, ktorí niesli horolezecké vybavenie pre jednu z expedícií na vrchol.

Lavína ich odniesla medzi južným základným táborom vo výške 5 350 m n. m. a táborom vo výške 6 050 m n. m. Sprievodcov pravdepodobne strhla lavína do trhliny.

Pre agentúru Reuters úradník ministerstva cestovného ruchu Yubaraj Khatiwada uviedol: „Spadol blok snehu a zasypal ich.“ Khatiwada dodal, že do záchrannej operácie zapojili aj vrtuľníky a špecialistov, ktorí prehľadávajú miesto pádu lavíny. 

Po nezvestných sprievodcoch sa naďalej pátra, informovali miestne médiá. Pozemnému pátraciemu tímu sa zatiaľ nepodarilo nájsť nezvestných horolezcov. 

Najvyššia hora sveta

Stredajšie nešťastie bolo prvým na Mount Evereste počas tohtoročnej horolezeckej sezóny, keď sa o vrchol najvyššej hory sveta vo výške 8 849 m n. m. majú pokúsiť stovky horolezcov.

Mount Everest prvýkrát vyliezol v roku 1953 Novozélanďan Sir Edmund Hillary a jeho sprievodca Tenzing Norgay. Odvtedy vrchol zdolali tisíce horolezcov a na jeho svahoch doteraz zahynulo približne 300 horolezcov.

Výstup na Mount Everest a mnoho ďalších menších vrcholov je v Nepále obľúbeným dobrodružným športom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd