Na naše územie sa teraz rúti poriadny LEJAK. V nedeľu bude pršať ako z krhly a to najmä v týchto oblastiach

Na naše územie sa teraz rúti poriadny LEJAK. V nedeľu bude pršať ako z krhly a to najmä v týchto oblastiach
Peter Minárik

V nedeľu čaká naše územie diametrálne odlišné počasie ako v priebehu dnešného dňa. Pripraviť sa treba na vlnu intenzívneho dažďa, ktorý môže spôsobovať v niektorých oblastiach nášho územia aj problémy. Budú stúpať vodné toky, ktoré sa môžu rozvodniť.

V sobotu sme na našom území zažili neobyčajný deň a to v dôsledku veľmi vysokých teplôt. Teploty počas dňa sa na našom území dostávali doslova na extrémne hodnoty. Na juhu nášho územia bolo nameraných aj viac ako +19 °C, čo robí zo soboty najteplejší deň za uplynulé mesiace a súčasne jeden z najteplejších zimných dní.

Idylické počasie však nateraz končí. Už v týchto chvíľach sa v Európe začína výrazne zhoršovať počasie a v širokej oblasti Stredomoria sa vyskytuje veľmi silný vietor a intenzívny dážď. V Španielsku a v okolí Sardínie vyčíňajú dokonca aj búrky. Na vine je prehlbujúca sa tlaková níž nad touto oblasťou.

 

Práve táto tlaková níž začne v priebehu nedele ovplyvňovať počasie aj na našom území, a treba tak počítať s výrazným zhoršením počasia. Nedeľa prinesie na Slovensko mimoriadne upršané počasie, ktoré môže v niektorých okresoch nášho územia spôsobiť aj problémy.

Pršať začne už v noci

Z oblasti Talianska sa smerom nad Nemecko začne presúvať rozsiahla tlaková níž a výrazné zrážkové pole, súvisiace s touto tlakovou nížou začne ovplyvňovať počasie aj na našom území. Prvé zrážky treba na našom území očakávať už okolo polnoci.

Do rána sa postupne rozprší na mnohých miestach západného a stredného Slovenska, pričom v jednej oblasti bude pršať výdatnejšie. Touto oblasťou bude Banskobystrický kraj, kde sa predovšetkým na južných návetriach očakávajú veľmi výdatné zrážky. Tie by tu mohli priniesť až okolo 50 mm.

Na ostatných častiach stredného Slovenska sa očakávajú zrážkové úhrny od 20 do 40 mm. Na západnom a východnom Slovensku sa očakávajú úhrny zrážok zväčšia do 20 mm.

očakávané zrážkové úhrny
očakávané zrážkové úhrny
 

Zrážky môžu spôsobiť problémy

V uplynulých dňoch došlo na našom území k výraznému topeniu snehu a k zrážkam, ktoré rozmočili terén a nasýtili vodné povodia. Prakticky už každé zrážky sa okamžite podpisujú pod nárast vodných tokov a s nárastom vodných tokov treba teda opäť počítať aj v nedeľu.

Najskôr by mali stúpať vodné toky na prítokoch Hronu a následne aj na prítokoch Váhu. Intenzívne bude na našom území pršať až do pondelkového rána, a tak treba priebežne monitorovať hydrologickú situáciu vo vašej oblasti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd