Na nočnej oblohe sa objavuje nový fenomén: SpaceX polárne žiary. Sú neškodné alebo nie?

Na nočnej oblohe sa objavuje nový fenomén: SpaceX polárne žiary. Sú neškodné alebo nie?
Veronika Salayová

Astronómovia pomerne pravidelne pozorujú na oblohe zvláštny jav − akoby polárnu žiaru, no tá je kruhového tvaru. Zistili, že tieto záhadné svetlá majú v skutočnosti súvis so satelitmi Space X. 

Na nočnej oblohe sa čoraz častejšie objavuje nový fenomén. Nejde o prírodný jav, pretože tieto žiarivé červené kruhy majú priamu súvislosť so satelitmi Space X. Pracovný názov tohto javu na oblohe je SpaceX polárne žiary a označili ich tak astrofyzik Tonym Phillipsom zo špecializovanej stránky SpaceWeather.

Na oblohe sa pomerne pravidelne objavujú červené guľovité tvary, viditeľné voľným okom až 10 minút v kuse. „Každý mesiac ich vidíme 2 až 5,“ uvádza Stephen Hummel z McDonald Observatory v Texase.

O čo ide?

Nie sú to polárne žiary v pravom slova zmysle, ale tieto jasne červené gule sú spôsobené tým, že rakety SpaceX spália svoje motory v ionosfére. Druhý stupeň Falcon 9 spustí svoje motory, aby sa zbavil obežnej dráhy a vrátil sa na Zem, pričom pri zostupe vytvára ionosférickú dieru, vysvetľuje SpaceWeather. 

Horenie motora trvá len asi 2 sekundy, akurát dosť na to, aby zhodila druhý stupeň nad južným Atlantickým oceánom. Tieto zapálenia nastanú približne 90 minút po štarte. Počas zapaľovania motor uvoľní veľké množstvo výfukového plynu, väčšinou vody a oxidu uhličitého.

To všetko sa deje vo výške asi 300 km, blízko vrcholu ionosféry, takže vzniká významná diera . „Výsledné akoby polárne žiary môžu byť veľmi jasné, ľahko viditeľné voľným okom a oveľa jasnejšie ako samotné satelity Starlink, aj keď len na pár sekúnd,“ poznamenal Hummel.

„Prvýkrát sme si tieto akoby popáleniny SpaceX pri deorbitingu všimli na McDonaldovom observatóriu vo februári 2023,“ uviedol Jeff Baumgarder, vesmírny fyzik z Bostonskej univerzity, ktorý študuje ionosférické diery už viac ako 40 rokov.

Otázkou je, či sú SpaceX polárne žiary dobré alebo zlé? Hummel je koordinátorom programu pre tmavú oblohu McDonald Observatory Sr., takže ho prirodzene znepokojuje vplyv týchto udalostí na pozorovaciu astronómiu.

„Frekvencia týchto červených oblakov by sa mohla zvýšiť, keďže SpaceX v budúcnosti zameria viac štartov,“ hovorí Hummel. Ich vplyv na astronomickú vedu sa stále vyhodnocuje. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd