Na oblohe sa objaví RUŽOVÝ MESIAC. Ako a kedy ho bude možné vidieť?

Na oblohe sa objaví RUŽOVÝ MESIAC. Ako a kedy ho bude možné vidieť?
Veronika Sádovská

Už najbližší spln prinesie niečo veľmi zaujímavé a to tzv. ružový mesiac. Prečo sa tak volá a kedy ho bude môcť na nočnej oblohe spozorovať? Čítajte ďalej.

Aprílový spln, teda štvrtý spln roku 2024 je známy ako ružový. Už o chvíľu ho budeme môcť sledovať a prinesie so sebou jedinečné nebeské divadlo. Táto astronomická udalosť, ktorá sa uskutoční od 22. do 24. apríla, ponúkne nadšencom astronómie a pozorovateľom oblohy mimoriadnu príležitosť obdivovať krásu Mesiaca pri jeho ceste vesmírom.

Ružový mesiac sa vyskytuje na jar a takto ho bolo pred pár rokmi možné pozorovať v Košiciach.

Kedy a ako vidieť ružový mesiac

V noci z 23. na 24. apríla dosiahne Mesiac svoju maximálnu plnosť a osvetlí nočnú oblohu v súhvezdí Panny, v blízkosti hviezdy Spica, jednej z najjasnejších na oblohe. Mesiac však bude možné pozorovať v celej svojej kráse aj v pondelok a stredu večer.

 

Toto nebeské divadlo sa bude zhodovať aj s vrcholom meteorického roja Lyridy, čo tomuto celému dodá ešte väčšie čaro. Vrchol padajúcich hviezd bude 21. až 22. apríla, keď bude Mesiac najnižšie, tesne pred východom Slnka.

Prečo práve ružový?

Názov ružový mesiac má svoj pôvod práve podľa toho, že v tomto období začínajú kvitnúť kvety. Alebo by aspoň mali, pokiaľ sa nestane to, čo tento rok, že príliv teplého vzduchu už na začiatku apríla spôsobil to, že vegetácia sa posunula dopredu o skoro mesiac.

Je známy aj pod inými názvami, napríklad „Mesiac prebudenia" takisto vďaka začínajúcej jari. Pre domorodých Američanov je tento aprílový spln spojený s niekoľkými názvami podľa jednotlivých domorodých kmeňov, ako napríklad Red Grass Moon (Oglala), Sprouting Grass Moon (Tlingit), Blackberry Moon (Choctaw), Flower Moon (Cherokee) a Big Leaf Moon (Apache).

 

Má aj duchovný význam

Ružový mesiac, tiež známy ako Veľkonočný mesiac, je nebeský fenomén, ktorý má veľa kultúrnych aj duchovných významov. Tento aprílový spln stelesňuje prastaré tradície rôznych kultúr, ktoré predstavujú znovuzrodenie prírody a obnovu života. V starovekých kultúrach sa to považovalo za čas plodnosti a rastu, čo znamenalo začiatok nových sezónnych cyklov.

Okrem svojich symbolických konotácií ponúka Ružový mesiac úchvatnú podívanú na nočnej oblohe so svojím intenzívnym jasom. Tento rok má táto udalosť osobitný význam, pretože sa vyskytuje počas vrcholu meteorického roja Lyridy, čo dáva pozorovateľom oblohy možnosť obdivovať Mesiac aj padajúce hviezdy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd