Na oblohe vrcholí vzácny denný meteorický roj Arietidy. Ako ich pozorovať?

Na oblohe vrcholí vzácny denný meteorický roj Arietidy. Ako ich pozorovať?
Veronika Salayová

Väčšinu meteorických rojov je ľahké pozorovať − stačí si nájsť tmavú oblohu a upnúť svoj zrak ku hviezdam. Ale čo meteorické roje, ktoré sú označované ako denné ? Ako ich môžeme pozorovať? Na oblohe totiž práve vrcholí najaktívnejší denný meteorický roj − Arietidy.

Arietidy sú považované za vzácny a zároveň najaktívnejší denný meteorický roj. Tento každoročný roj je veľmi bohatý na meteory, avšak kvôli tomu, že je aktívny počas dňa, je ho ťažké pozorovať. Ale dá sa to...

Roj prináša dlhé, svetlé a krásne meteory, ktoré sú navyše veľmi aktívne. Na oblohu dokážu Arietidy priniesť až 200 meteorov za hodinu. Meteory sa pohybujú rýchlosťou 60 km/h a ich jas sa pohybuje do 6,5 magnitúdy.

V pondelok za úsvitu roj vrcholí

Počas nocí od 29. mája do 17. júna, kedy je tento roj na oblohe aktívny, je možné vidieť slabé „padajúce“ hviezdy, avšak radiant denného meteorického roja je pod naším horizontom.

Na pozorovanie Arietíd teda nikdy nebudeme mať ideálne podmienky. Navyše nám svojím jasom bude podmienky na pozorovanie zhoršovať aj Mesiac. 

Všetci tí, ktorí by chceli tento vzácny denný roj pozorovať aspoň podľa daných možností, sa môžu v pondelok tesne pred úsvitom pozerať smerom na východ k obzoru. Práve v pondelok 5. júna tento denný roj vrcholí.

Tí, ktorí budú mať šťastie, by na skorej rannej oblohe mohli vidieť desiatky meteorov. Meteory budú zdanlivo vychádzať pod súhvezdím Barana a budú sa od radiantu pohybovať všetkými možnými smermi.

Zdroj: Earthsky
Zdroj: Earthsky

Arietidy boli dlho záhadou

Arietidy majú fascinujúcu históriu. Anglickí astronómovia si ich prvýkrát všimli až v roku 1947 a dlhé roky nikto nepoznal materskú kométu Arietíd.

Až v máji 1986 bola objavená kométa 96P/Machholz, ktoré je zrejme materskou kométou tohto roja. Dodnes to však nie je jednoznačne potvrdené. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd