Na plážach sa objavili nebezpečné medúzy. Vydali varovanie

Na plážach sa objavili nebezpečné medúzy. Vydali varovanie
Zuzana Macháčová

Nebezpečné medúzy druhu Rhizostoma luteum sa objavili pri pobreží turistami obľúbeného regiónu Algarve na juhu Portugalska. Portugalský inštitút pre more a atmosféru (IPMA) preto vydal varovanie.

Portugalský inštitút pre more a atmosféru (Instituto Português do Mar e da Atmosfera) neodporúča dotýkať sa medúz druhu Rhizostoma luteum, pretože kontakt s nimi môže spôsobiť popáleniny kože a následne veľmi silnú alergickú reakciu.

„Od konca júna bolo na plážach Algarve zaznamenaných už viac ako 120 prípadov výskytu tejto medúzy," informovalo vedenie IPMA a varovalo pred dotýkaním sa živých aj mŕtvych medúz.

Môžu vážiť až 30 kilogramov

Medúza Rhizostoma luteum môže vážiť viac ako 30 kilogramov a presiahnuť dĺžku dvoch metrov. Sú priesvitné s bielym sfarbením. „Je to medúza veľkých rozmerov, ktorej zvon môže dosahovať priemer až 60 cm", píše sa vo vyhlásení IPMA.

Doteraz sa tieto medúzy vyskytovali na portugalskom pobreží sporadicky, najmä na jeseň. Biológovia, ktorých citujú médiá, tvrdia, že ich výskyt je dôsledkom otepľovania vody pri portugalskom pobreží.

Podľa IPMA môže vysoký počet tohto druhu medúz súvisieť aj s prúdmi a vetrom, ktoré podporujú transport týchto organizmov na pláže.

Popáleniny kože

Portugalský hydrografický inštitút (Instituto Hidrográfico) odhaduje, že v roku 2023 došlo k zvýšeniu priemernej teploty vody pri pobreží Algarve o viac ako 1 °C v porovnaní s obdobím 2000 - 2020.

Dotyk medúzy môže spôsobiť popáleniny kože. Ako uvádza IPMA, v prípade priameho kontaktu s pokožkou by sa po umytí a očistení postihnutého miesta morskou vodou mali na približne 15 minút aplikovať ľadové obklady.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd