Na polárnu žiaru sa pripravuje celá Európa. Tu je VŠETKO, čo musíte o nej vedieť

Na polárnu žiaru sa pripravuje celá Európa. Tu je VŠETKO, čo musíte o nej vedieť
Veronika Sádovská

Dnes v noci nám môže čakať fascinujúce predstavenie polárnej žiary nad Slovenskom. Pokračovať to bude celý víkend a tu si môžete prečítať to najpodstatnejšie, čo k tomu potrebujete vedieť.

Polárna žiara, alebo aj aurora borealis = polárna žiara na severnej pologuli alebo aurora australis = polárna žiara na južnej pologuli, je svetelný úkaz na oblohe, ktorý vzniká pôsobením nabitých častíc slnečného vetra pri vstupe do zemskej atmosféry.

Polárne žiary sa na Zemi vyskytujú hlavne v polárnych oblastiach, pretože častice slnečného vetra sú vychýlené magnetickým poľom Zeme pozdĺž línií magnetického poľa a sú nachýlené k pólom. V oblasti pólov smeruje magnetické pole kolmo k povrchu Zeme a častice tak môžu vstúpiť do našej atmosféry.

 

Polárna žiara vzniká, keď elektricky nabité častice slnečného vetra, hlavne elektróny ale aj protóny, alfa-častice a niektoré ťažké ióny dopadajú na vrchnú vrstvu atmosféry. Náraz častice spôsobí u molekuly alebo atómu nabudenie zodpovedajúce zmenenej elektrónovej konfigurácii. Elektrón „vyskočí" na vyššiu energetickú hladinu. Po krátkom čase sa elektrón vráti na pôvodnú hladinu a je vylúčené svetlo a to známy fotón.

Polárna žiara na Slovensku

U nás sa polárna žiara nevyskytuje až tak často, avšak pri silnej slnečnej erupcii, kedy dôjde vyvrhnutiu väčšieho množstve CME smerom k Zemi a následnej silnej geomagnetickej búrke, najčastejšie triedy G3 až G4, môžeme polárnu žiaru vidieť aj my.

Potrebná je na to súhra viacerých faktorov a to hlavne vhodné počasie a jasná alebo aspoň polooblačná obloha. Ďalej je dôležité pozorovať severnú oblohu. Keďže táto žiara v našej oblasti môže byť už veľmi slabá, niektorí pozorovatelia si ju môžu zmýliť so smogom.

 

Ak ju chcete počas tohto víkendu pozorovať, nezabudnite sa vyhnúť oblastiam so silným svetelným znečistením a najlepšie je pozorovať ju z vyvýšeného miesta. Šťastie na ňu môžete mať už o niekoľko hodín, totiž dnes v noci a nadránom bude pravdepodobnosť polárnej žiary na Slovensku vysoká.

Celú situáciu budeme pre vás tento víkend sledovať. AK sa vám podarí polárnu žiaru odfotiť, neváhajte sa o svoj úlovok podeliť. Môžete nám ho poslať priamo na náš web, pridať do facebookovej skupiny alebo poslať prostredníctvom Whatsappu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd