Na severe sneží a TERAZ nás čaká ďalšie ochladenie

Na severe sneží a TERAZ nás čaká ďalšie ochladenie
Peter Minárik

Počasie na Slovensku ovplyvnil studený front, ktorý prináša snehové zrážky, ale v nadchádzajúcich hodinách sa dočkáme aj ďalšieho ochladenia, ktoré však bude menej výrazné. Napriek tomu sa treba na viacerých miestach pripraviť na vlnu celodenný mrazov.

Slovensko po dňoch slnečného a stabilného počasia začal ovplyvňovať studený front od severu, ktorý prináša zväčšenú oblačnosť predovšetkým do severných a východných častí nášho územia, zatiaľ čo na západnom Slovensku prevláda prevažne jasné počasie.

Na severe a východe aj v týchto chvíľach doznieva sneženie, ktoré by malo definitívne ustať v piatok dopoludnia.

Sneženie je však slabšej intenzity a nespôsobuje, ani nespôsobí dopravné komplikácie. Napadne len zopár centimetrov snehu, čo však budeme pociťovať v nadchádzajúcich hodinách je ďalšie ochladenie, ktoré však nebude veľmi výrazné.

Opäť celodenné mrazy

Studený front vo výraznej miere ovplyvní počasie najmä východne od Slovenska. Na Pobaltie, do Ruska a na Ukrajinu vpadne veľmi chladný vzduch, ktorý prinesie teploty aj pod -20 °C. 

zatekanie chladného vzduchu od severu
zatekanie chladného vzduchu od severu

Nás táto masa studeného vzduchu ovplyvní len svojim okrajom, no prinesie ďalšie ochladenie, ktoré bude najvýraznejšie na severe a východe Slovenska.

Dnešné teploty v týchto oblastiach vystúpia len od -6 do -2 °C. Očakáva sa tak celodenný mráz. Na zvyšku územia by malo byť teplejšie, no stále pod nulou. Nad nulu sa môže teplota dostať len v Podunajskej nížine.

Je celkom zaujímavé, že vzduchová hmota, ktorá k nám prúdi je v skutočnosti chladnejšia, akú sme tu mali uplynulé dni, no napriek tomu to až tak na teplotách nepocítime. Na vine je aj to, že v najchladnejších regiónoch Slovenska by malo byť tentokrát najviac oblačnosti, a práve oblačnosť bude zabraňovať výraznejšiemu poklesu teplôt. Nočné teploty tak už nebudú klesať k -20 °C a dostanú sa najviac k -15 °C.

Bude sa otepľovať

Vývoj počasia na ďalšie dni naznačuje, že na prelome týždňov prídu zrážky, po ktorých by sa malo začať postupne otepľovať.

Predpoveď na budúci týždeň už celkom jednoznačne naznačuje teploty na väčšine územia počas dňa nad bodom mrazu a mrznúť by postupne nemuselo ani v nočných hodinách. Vývoj na tieto dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd