Na severnom a strednom Slovensku husto sneží. Objavujú sa prvé problémy na cestách

Veronika Salayová

Do bieleho rána sa zobudili najmä obyvatelia severného a stredného Slovenska. Husté sneženie od rána komplikuje dopravu na viacerých úsekoch. Kde si treba dať pozor?

Počas včerajšieho dňa a noci vo viacerých oblastiach Slovenska husto snežilo, v nižších nadmorských výškach zväčša pršalo, prípadne padal sneh, ktorý sa však neudržal. 

No obyvatelia severného a stredného Slovenska sa dnes ráno prebudili do bieleho rána. Od nadmorskej výšky okolo 350 metrov nasnežilo a počas noci sa vytvorila súvislá snehová pokrývka. Miestami nasnežilo až do 20 cm snehu.

Sneh po dlhšom čase okrem severných a vyššie položených oblastí zavítal napríklad aj do Kremnice, Handlovej, Banskej Bystrici, Žiaru nad Hronom, Zvolena, Sliaču či Banskej Štiavnice, kde husto padali veľké chumáče snehových vločiek. 

Okrem krásnych pohľadov na bielu krajinu však sneh dnes ráno výrazne komplikuje aj dopravnú situáciu. Z Jasnej vodiči hlásia kolóny po tom, ako autá zapadli v čerstvom snehu. Kolóny sa tvoria aj pri Handlovej. 

Na cestách veľmi opatrne

Silné sneženie obmedzuje aj dohľadnosť, a to do 100 metrov v lokalitách Banská Bystrica, Hronská Breznica, Stráže, Kremnička, Vígľaš, Zvolen, Zvolenská Slatina, Stožok, Detva a Dobrá Niva a na D1 Liptovský Mikuláš - Važec, informuje Slovenská správa ciest.

Horské priechody Príslop, Šútovce a Šturec sú uzavreté pre vozidlá nad 10 m dĺžky a horský priechod Dobšiná je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t. Donovaly sú uzavreté pre všetky vozidlá v oboch smeroch! Aj cesty I/67 Dedinky - Ostrá Skala a II/531 Muráň − Č. Skala sú uzavreté pre vozidlá nad 3,5 t.

Ťažko prejazdné sú aj Kremnické Bane, Čertovica a Skalka. Vo Vernáre si treba dať veľký pozor na šmýkajúce sa kamióny. 

Na cestách, hlavne v predobedných hodinách, preto na severnom a strednom Slovensku jazdite opatrne. Teploty budú s pribúdajúcimi hodinami mierne stúpať a sneh tak zmení skupenstvo na kvapalné. Snežiť bude už iba v polohách vyšších ako 600 metrov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd