Na Sicílii napršalo cez 300 mm za 24 hodín. Voda brala všetko

92019 Sciacca, AG, Taliansko Ľubomír Franko

V oblasti Stredozemného mora sa v týchto dňoch nachádza tlaková níž. Tá prináša do pobrežných oblastí okolitých štátov výrazné zrážky. Na talianskej Sicílii napršalo miestami cez 300 mm za 24 hodín. Zrážky spôsobili intenzívne prívalové povodne, ktoré si vyžiadali aj škody.

V oblasti Stredozemného mora zúri nepriaznivé počasie. Tlaková níž, so stredom nad Baleárskym morom prináša búrky a trvalý dážď na mnohé miesta. Výdatné zrážky trápia pobrežné oblasti Francúzska, Španielska ale najmä južného Talianska.

Po zadnej strane tejto tlakovej níže prúdi od juhu do oblasti Talianska veľmi teplý a vlhký vzduch. Vplyvom nižšieho tlaku vzduchu sa tam vytvárajú prehánky a búrky.

Búrky spôsobili na Sicílii veľké škody

Výrazné zrážky zaznamenali najmä v oblasti západnej Sicílie. Od stredy rána tam miestami napršalo viac ako 300 milimetrov, v horských oblastiach je to podľa radarových odhadov až okolo 500 mm.

Na takéto vysoké úhrny zrážok reagovali aj vodné toky. V meste Siacca spôsobili prívalové povodne veľké škody. Voda tam podmývala ulice a domy, zaznamenané boli aj zosuvy pôdy.

Prívalové povodne si vyžiadali aj škody. Poškodené boli domy, no voda odnášala aj autá. 

Škody po prívalových povodnaich v meste Siacca, foto: Tornado di Italia
Škody po prívalových povodnaich v meste Siacca, foto: Meteo in Italia

Úhrny zrážok sú už naozaj vysoké. V meste Mazara del Vallo namerali amatérske meteorologické stanice úhrn zrážok až 293 mm za 2 dni. 240 mm spadlo zhodne v mestách Partanna a Siacca, 215 mm napršalo v meste Santa Margherita di Belice.