Na Sicílii je nezvyčajne teplo. Teploty pred Vianocami atakovali +30 °C

Veronika Salayová

Na Sicílii vystúpili teploty mimoriadne vysoko, a to až na letné hodnoty. Počas piatku teplomery namerali hodnoty atakujúce +30 °C vďaka fénovému efektu. 

Na juhu Talianska v piatok teploty vystúpili až na letné hodnoty, a pritom je za nami polovica decembra. Na juhu Sicílie v meste Comiso zaznamenali teplotu +26 °C.

Túto teplotu zaznamenali oficiálne meracie stanice, avšak tie amatérske namerali ešte vyššiu teplotu, a to až +30,2 °C. 

Môže za to fénový efekt

Teploty v sicílskom meste Comiso vystúpili na takéto vysoké letné hodnoty vďaka fénovému efektu v hornatom teréne. Fénový efekt sa dá pozorovať výlučne v okolí pohorí v závislosti od smeru vetra.

V skratke, tento jav nastáva, keď relatívne vlhký vzduch narazí na prekážku a musí stúpať do určitej výšky. Po dosiahnutí vrcholu má vzduch určitú teplotu a veľmi nízku vlhkosť. V tomto momente začína na záveternej strane klesať a otepľuje sa približne o 1 °C na 100 metrov. 

Zdroj: iMeteo
Zdroj: iMeteo

Teploty nad +20 °C uprostred zimy nie sú na Sicílii na dennom poriadku. So silným južným vetrom sa však na ostrov občas dostane teplý púštny vzduch zo Sahary. 

Ak je, naopak, vietor dosť slabý, ako je tomu v súčasnosti, teploty vystúpia takto vysoko len vďaka fénovému efektu na okraji hôr. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd