Na Slnku bola ďalšia erupcia. Táto je doposiaľ najsilnejšia. Čaká nás ďalšia silná búrka

Na Slnku bola ďalšia erupcia. Táto je doposiaľ najsilnejšia. Čaká nás ďalšia silná búrka
Veronika Sádovská

Slnko je v týchto dňoch mimoriadne aktívne a Zem doslova pod paľbou jeho častíc. Znova nás čaká silná geomagnetická búrka, pretože na Slnku bola ďalšia silná erupcia.

Dnes ráno sme na Slnku zaregistrovali ďalšiu veľmi silnú erupciu triedy X5,8. Slnečné erupcie sa kvalifikujú v triedac A, B, C, M a X pričom X je najsilnejšia. Každá trieda má vrcholný tok vždy desaťkrát vyšší ako predchádzajúci. Okolo triedy je lineárne meradlo od 1 do 9, čo znamená, že erupcia X2 je dvakrát vyššia, ako erupcia X1, a štyrikrát silnejšia, než erupcia M5.

Teda trieda X5,8 je naozaj nezvyčajne silná erupcia. Spôsobiť môže znova najsilnejšiu geomagnetickú búrku G5.

 

Geomagnetická búrka neustále prebieha

Po včerajšej noci, ktorá bola extrémne silná, geomagnetická búrka neustále prebieha. Počas dňa jej intenzita klesla na úroveň G3, ale kvôli tejto erupcii sa znova zosilňuje a aktuálne je na úrovni G4.

Táto silná erupcia môže znova spôsobiť výrazne jasnú polárnu žiaru, podľa českých meteorológov dokonca ešte silnejšiu ako sme uplynulú noc zažili. Problémom bude ale počasie.

Zamračená obloha na našom území do veľkej miery tomuto predstaveniu zabráni. Najväčšie šance majú obyvatelia západného Slovenska, kde sa po 22. hodine môže ojedinele oblačnosť pretrhnúť a pomedzi mraky budete môcť tento nádherný jav pozorovať.

Slnko je momentálne veľmi aktívne, keďže sa nachádza v závere svojho cyklu, kedy dosahuje aj maximum svojej aktivity. Je teda možné, že podobné predstavenie budeme môcť ešte niekoľkokrát vidieť.

 

Počasie bude priať z nedele na pondelok

Keďže aktuálna búrka je veľmi silná a slnečné erupcie pokračujú, polárna žiara sa ešte môže objaviť aj v noci z nedele na pondelok. Tam už budú podmienky na pozorovanie lepšie, pretože oblačnosti bude omnoho menej.

Polárna žiara je veľmi nevyspytateľný jav, takže to, akú bude mať v noci z nedele na pondelok intenzitu, sa predpovedá len veľmi ťažko. Určite ale urobíte dobre, ak sa vydáte na miesta mimo svetelného smogu a na tie vyššie položené.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd