Na Slnku došlo k erupcii X. Mieri k nám slnečná búrka, ktorá môže vyvolať polárnu žiaru aj v našej oblasti

Veronika Salayová

Na Slnku došlo k silnej erupcii, ktorá bola klasifikovaná ako trieda X. Prúd nabitých častíc, ktorú Slnko pri tejto erupcii vyprodukovalo, teraz mieri k Zemi a čoskoro spôsobí geomagnetickú búrku. 

V piatok došlo na Slnku k silnej erupcii triedy X2.2. Erupcia trvala 1 hodinu 12 minút, pričom svoj vrchol dosiahla 48 minút od začiatku erupcie. Podľa Space.com pôsobila v piatok dočasné výpadky rádiového signálu na Slnkom osvetlenej strane Zeme − nad Amerikou.

Námorníci, letci a rádioamatéri si mohli v piatok popoludní všimnúť stratu signálu a iné nezvyčajné efekty šírenia na frekvenciách pod 30 MHz viac ako hodinu po erupcii.

Slnečná erupcia X2.2 nasledovala v posledných dňoch po sérii silných erupcií, vrátane erupcie X1.1 z 11. februára. Tieto slnečné búrky podnietili expertov na vesmírne počasie z NOAA a NASA, aby vydali varovania pred geomagnetickými búrkami od 16. do 18. februára. 

Možné rozsiahle výpadky internetu či mobilného signálu

No v piatok nasledovala ďalšia silná erupcia a experti z NOAA a NASA sú opäť v pozore. Pri tejto erupcii Slnko vypustilo do vesmíru prúd nabitých častíc, ktoré teraz smerujú k Zemi rýchlosťou vyše 1 milióna kilometrov za hodinu. 

K našej planéte by tieto nabité častice mali doraziť v pondelok, čo pri interakcii s magnetosférou Zeme vyvolajú geomagnetickú búrku. Odborníci z NOAA predpovedajú slabšiu geomagnetickú búrku triedy G1, no odborníci z NASA avizujú, že by mohlo ísť o geomagnetickú búrku triedy G2 alebo až G3.

Slnečné erupcie kategórie G2 a G3 môžu ovplyvniť všetky satelitné technológie, rádiovú komunikáciu, elektrické rozvodné siete či navigačné signály, pričom môžu narušiť ich správne fungovanie aj na dlhší čas. 

Polárna žiara aj na Slovensku?

Slnečná búrka spôsobí aj vznik polárnych žiar, ktoré môžu byť viditeľné aj v južnejšie položených oblastiach. Ak by došlo ku geomagnetickej búrke G3, ako avizuje NASA, polárne žiary by mohli byť viditeľné od 50 ° zemepisnej šírky, čo je rovnobežka prechádzajúca Českom či južným Poľskom.

Preto je dokonca možné, že polárna žiara bude viditeľná aj zo severného Slovenska, najmä Tatier, prípadne slabo viditeľná z iných lokalít Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd