Na Slnku došlo k najsilnejšej erupcii v jeho aktuálnom cykle. Hlásia aj silné výpadky rádia

Na Slnku došlo k najsilnejšej erupcii v jeho aktuálnom cykle. Hlásia aj silné výpadky rádia
Dominik Cenkner

Pozornosť ľudí sa v týchto dňoch sústreďuje na aktivitu na Slnku a to práve kvôli pozorovaniu polárnej žiary. Najnovšie informácie hovoria o najsilnejšej erupcii v jeho aktuálnom cykle.

Slnko je aktuálne vo svojom 25. cykle a práve dnes na ňom došlo k najväčšej erupcii v rámci tohto cyklu. Presnejšie bola erupcia zaznamenaná v oblasti s označením AR 3664.

O sile erupcie svedčia aj silné výpadky rádiového spojenia. Tieto problémy evidujú priamo nad Severnou Amerikou.

Výpadky rádiového signálu
Výpadky rádiového signálu, spaceweatherlive.com

Ukáže sa polárna žiara na Slovensku?

To je momentálne ešte veľmi ťažké predpovedať. Budeme si musieť počkať na ďalšie informácie, najmä o výrone koronálnej hmoty, ktorá musí putovať smerom k Zemi.

 

Slovákov polárna žiara v uplynulých dňoch, najmä teda z piatka na sobotu 11. mája, nadchla. Pozorovať aj z nášho územia sme ju mohli vďaka silnej geomagnetickej búrke so silou G5.

Išlo o najintenzívnejšiu búrku za posledných 19 rokov. Naposledy sa takto silné búrky vyskytli v roku 2005 a 2003. V spomínanom roku 2003 išlo o prelom októbra a novembra.

Kedy opäť uvidíme polárnu žiaru?

Pre nás je dôležité sledovať dva parametre: rýchlosť slnečného vetra a kolmú zložku medziplanetárneho magnetického poľa (IMF). Všeobecne platí, že čím vyššia rýchlosť slnečného vetra a zápornejšia hodnota Bz tým lepšie.

Pokiaľ hodnoty IMF klesnú do záporných hodnôt, znamená to, že siločiary IMF sa lepšie napájajú na zemské magnetické pole a častice lepšie vstupujú do zemskej atmosféry. Pre výskyt polárnej žiary je potrebná hodnota Bz -10 nT.

Rýchlosť slnečného vetra sa musí pohybovať aspoň nad 700 km/s. Práve tieto podmienky boli v piatok večer 10. mája splnené. Kochať sme sa tak mohli krásnym nebeským divadlom.

Dôležité je vedieť, že predpovedanie výskytu polárnej žiary je extrémne náročné. Presvedčili sme sa o tom už v nedeľu večer.

 

Predpovede ešte počas dňa hovorili o krajšej a dlhšie trvajúcej žiare, než tomu bolo v piatok. Nakoniec sa však predstavenie neuskutočnilo.

Či sa polárnej žiary dočkáme tentokrát, budeme pozorne sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd