Na Slnku sa deje niečo veľké! Slovensko už dnes môže zažiť veľkolepú POLÁRNU ŽIARU

Na Slnku sa deje niečo veľké! Slovensko už dnes môže zažiť veľkolepú POLÁRNU ŽIARU
Peter Minárik

Slovensko môže už o pár hodín zažiť skutočne veľkolepé vesmírne divadlo v podobe polárnej žiary. Po niekoľkých silných erupciách na Slnku k nám smerujú minimálne dva výrazne výrony koronálnej hmoty, ktoré sa už dnes môžu podpísať pod veľkú geomagnetickú búrku. Tá by priniesla polárnu žiaru.

Polárna žiara je na Slovensku v uplynulých mesiacoch pomerne často viditeľná, čo sa tak nestávalo. Je to dôsledkom niečoho veľkého, čo sa aktuálne na našej najbližšej hviezde − Slnku − deje. Po niekoľkých erupciách na Slnku k nám mieria minimálne štyri výrony koronálnej hmoty, ktoré by mali k našej planéte doraziť už nadchádzajúce dni a vyvolať geomagnetickú búrku. Prvá hrozí už dnes.

Na Slnku sú výrazné škvrny

V súčasnosti môžeme pozorovať zvýšenú slnečnú aktivitu, ktorá sa prejavuje najmä výraznými slnečnými škvrnami. Tieto škvrny sú teraz viditeľné dokonca aj voľným okom, ale samozrejme, len ak použijeme adekvátne ochranné prostriedky. Jedna z týchto škvŕn, pozorovaná v pravom dolnom rohu slnečného kotúča, je nezvyčajne veľká a naznačuje, že na Slnku sa deje niečo výnimočné.

slnečné škvrny na Slnku
slnečné škvrny na Slnku, zdroj: Aleš Majer

Aktuálne sa nachádzame v období slnečného maxima, čo je vždy spájané s výskytom veľkých slnečných škvŕn, no aktuálne slnečné škvrny, ktoré sú pomenované ako AR3664 a AR3668 sú veľmi veľké až neobvyklé. Tieto škvrny sa nachádzajú vo výhodnej pozícii voči Zemi a prakticky akákoľvek silná erupcia z tejto oblasti produkuje výron koronálnej hmoty − CME, ktorá bude mieriť k našej planéte.

V uplynulých hodinách došlo k niekoľkým slnečným erupciám z nich najväčšie boli triedy X1.1 a X2.2, ktoré dorazia na Zem.

 

Aktuálne diania na Slnku nám naviac napovedá, že slnečné erupcie zjavne tak skoro neskončia a budú nasledovať ďalšie výrony koronálnej hmoty. Geomagnetické búrky, ktoré vyvolajú aj efektnú polárnu žiaru, nám tak hrozia minimálne celý víkend až niekoľko dní.

Polárna žiara sa čaká aj na Slovensku

Pokiaľ ide o vplyv na Zem, tak sa predpokladá rozrušenie magnetického poľa Zeme, čo by malo viesť dokonca až ku stredne veľkým polárnym žiaram. Samozrejme, tu existuje aj možnosť, že nás jednotlivé výrony koronálnej hmoty v slnečnom vetre môžu minúť alebo nebude mať magnetické pole vyvrhnutej plazmy vhodnú polaritu na to, aby sa prejavili veľké zmeny v zemskej magnetosfére.

Očakávania sú však veľké a všetko vyzerá na to, že našu Zem čakajú veľmi silné geomagnetické búrky, ktoré sa prejavia polárnymi žiarami. Tie môžu zasiahnuť aj také zemepisné šírky, v akom sa nachádza Slovensko.

 

Prvý výron koronálnej hmoty (CME) by k našej planéte mal doraziť dnes neskoršie večer alebo zajtra v skorých ranných hodinách. Polárna žiara by mohla byť viditeľná v mnohých štátoch Európy vrátane Slovenska.

Bude priať na pozorovanie počasie?

K tomu, aby bola viditeľná polárna žiara, je nevyhnutné dobré počasie a čo najmenej oblačnosti. Čo nás čaká? 

Očakáva sa, že polárna žiara môže byť viditeľná na našom území už dnes večer, prípadne v skorých ranných hodinách. Zrážky by sa na našom území vyskytovať nemali. Problémom však bude oblačnosť.

Tá sa okolo poludnia začne od severu zväčšovať a popoludnie a večer bude v znamení oblačného až zamračeného počasia. Ak sa tak polárna žiara začne vyskytovať dnes večer, tak budeme mať zo Slovenska smolu.

Pozitívne správy by však mohli prísť po 22:00 h. Od severu sa očakáva rozširovanie tlakovej výše, ktorá prinesie zmenšovanie oblačnosti. Ešte pred polnocou sa začne oblačnosť od severu rýchlo zmenšovať. Okolo polnoci už bude jasno v Trenčianskom, v Žilinskom kraji a na Záhorí.

Po 2:00 h už bude oblačnosť len na juhu Slovenska a po 4:00 h ráno sa očakáva už na celom Slovensku jasné počasie. Nádej na sledovanie polárnej žiary je tak skôr dnes v noci ako dnes večer.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd