Na Slnku sú veľké škvrny a slnečné erupcie. Slovák Martin ich odfotografoval. Pozrite si ich

Na Slnku sú veľké škvrny a slnečné erupcie. Slovák Martin ich odfotografoval. Pozrite si ich
Peter Minárik

Už dnes večer sa nad našim územím očakávajú polárne žiary, ktoré vyvolá geomagnetická búrka. K našej planéte sa totiž dostanú výrony koronálnej hmoty po slnečných erupciách na Slnku. Slnečné erupcie a slnečné škvrny odfotografoval aj Slovák Martin Kavecký.

Ako vás počas niekoľkých uplynulých hodín informujeme, tak počnúc dnešným večerom budeme môcť aj zo Slovenska pozorovať polárnu žiaru. Polárna žiara je síce krásny úkaz, ale je dôsledkom toho, že sa na Slnku niečo deje, čo by sa nemalo. Polárna žiara je síce pekná, ale geomagnetická búrka už taká pekná nie je a spôsobuje na našej planéte problémy.

Geomagnetická búrka nastáva, keď hmota zo Slnka interaguje s magnetickým poľom našej planéty. Výrony tejto hmoty spôsobujú slnečné erupcie na Slnku, ktoré sa nášmu čitateľovi Martinovi podarilo odfotografovať a poslal nám tieto úžasné zábery.

 

Zvýšená slnečná aktivita

V súčasnosti môžeme pozorovať zvýšenú slnečnú aktivitu, ktorá sa prejavuje najmä výraznými slnečnými škvrnami. Tieto škvrny sú teraz viditeľné dokonca aj voľným okom, ale samozrejme, len ak použijeme adekvátne ochranné prostriedky.

Aktuálne sa nachádzame v období slnečného maxima, čo je vždy spájané s výskytom veľkých slnečných škvŕn, no aktuálne slnečné škvrny, ktoré sú pomenované ako AR3664 a AR3668 sú veľmi veľké až neobvyklé. Tieto škvrny sa nachádzajú vo výhodnej pozícii voči Zemi a prakticky akákoľvek silná erupcia z tejto oblasti produkuje výron koronálnej hmoty − CME, ktorá bude mieriť k našej planéte.

Polárnu žiaru spôsobujú slnečné erupcie

Slnečné škvrny produkujú množstvo slnečných erupcií, ktoré sú veľmi silné a dosahujú dokonca až triedu X.

 

Slnečné škvrny, ako aj slnečné erupcie sa podarilo odfotografovať nášmu čitateľovi Martinovi z Kamennej Poruby, ktorý nám tieto úžasné zábery poslal. 

Na prvej fotografii môžete vidieť samotnú slnečnú erupciu. Na druhej fotografii môžete vidieť slnečné škvrny, ktoré produkujú spomínané slnečné erupcie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd