Na Slovensko mieri saharský prach. Na čo sa treba pripraviť?

Veronika Salayová

Na Slovensko po dlhšej pauze prichádza prach pôvodnom z africkej Sahary a zotrvá v atmosfére nad naším územím niekoľko dní. Na čo sa treba pripraviť?

Nad naše územie mieria čiastočky prachu, ktoré sa k nám dostávajú z afrického kontinentu cez juhozápadnú Európu. Saharský prach dorazí do našej oblasti v utorok okolo obeda a zotrvá až do piatku.

Keďže sa v našej oblasti nebudú vyskytovať výraznejšie zrážky, saharský prach sa bude udržiavať v atmosfére a nebude tentoraz výrazne špiniť autá, okná či terasy. 

Zaťaženie atmosféry saharským prachom bude najväčšie v piatok, kedy sa bude nad územím Slovenska nachádzať okolo 590 miligramov prachu na meter štvorcový. 

Zaťaženosť prachom v piatok o 6.00 hod. Zdroj: SKIRON
Zaťaženosť prachom v piatok o 6.00 hod. Zdroj: SKIRON

Ako sa to prejaví?

To, že saharský prach sa nachádza nad naším územím, môžeme zbadať zmenou sfarbenia oblohy. Najlepšie ho bude vidieť počas ranných hodín, kedy bude mať obloha žltkastý až hnedastý nádych. Kvôli prítomnosti častíc prachu sa zníži aj horizontálna dohľadnosť. 

Častice vo vzduchu majú vplyv aj na kvalitu ovzdušia a aj pre ľudské zdravie, keďže malé častice môžeme vdýchnuť. Obmedziť pobyt v exteriéri by preto mali najmä chronickí ľudia s dýchacími problémami, ktorým sa môže v týchto dňoch priťažiť.

Zdravým ľuďom by krátkodobé vystavenie sa čiastočkám saharského prachu nemalo nijak výraznejšie uškodiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd