Na Slovensko mieri sneženie, ktoré prinesie ďalšiu kalamitu. Pozrite si, kde všade bude snežiť

Peter Minárik

V pondelok na poludnie dôjde na našom území k zásadnej zmene, ktorá prinesie veľmi nepriaznivé počasie. Rozfúka sa silný vietor a zároveň príde sneženie, ktoré v nadchádzajúcich dňoch prinesie do severných partií Slovenska aj snehovú kalamitu.

Počasie na Slovensku bude v nadchádzajúcich dňoch mimoriadne pestré. Na viacerých miestach stredného a východného Slovenska treba počítať s jednotlivými vlnami sneženia, ktoré prinesú nové centimetre snehu. Do toho sa rozfúka silný vietor, ktorý na severe dokonca spôsobí snehovú fujavicu.

Nepriaznivé počasie však zasiahne aj západné Slovensko. Predovšetkým začiatok týždňa bude veterný, no veterno bude aj v ďalších dňoch nového týždňa.

Veterné počasie na mnohých miestach Slovenska

V Európe sa už v pondelok rozfúka mimoriadne silný vietor. Bude to súvisieť s tým, že nad Škandináviou sa bude nachádzať hlboká tlaková níž "Nicolas" v ktorej strede bude tlak vzduchu klesať k 960 hPa, zatiaľ čo zo západného Atlantiku sa bude nad západnú Európu rozširovať výbežok vyššieho tlaku.

Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi tak vznikne silný gradient, ktorý sa prejaví práve na silnom vetre. Veterno bude hneď v niekoľkých európskych štátoch od pobrežia so Severným morom až po Jadran. Na našom území bude najveternejšie na horách a na západnom Slovensku. Rozfúka sa už v pondelok na poludnie.

V nižších polohách by malo byť najveternejšie v pondelok večer a v noci z pondelka na utorok. Vietor bude fúkať najmä na severozápadnom Slovensku. V nižších polohách sa poryvy vetra budú pohybovať do 15 m/s, avšak na krajnom západe budú poryvy vetra atakovať aj rýchlosť 20 m/s.

očakávané poryvy vetra na prelome pondelka a utorka
očakávané poryvy vetra na prelome pondelka a utorka

Na horách by malo byť najveternejšie predovšetkým v utorok ráno. Na hrebeňoch hôr stredného Slovenska budú poryvy vetra dosahovať rýchlosť do 30 m/s, avšak na hrebeňoch Vysokých a predovšetkým na hrebeňoch Nízkych Tatier bude vietor dosahovať rýchlosť až do 40 m/s. Ak teda plánujete lyžovačku napríklad na Chopku v stredisku Jasná, tak v utorok počítajte s možnými obmedzeniami v stredisku.

očakávané poryvy vetra v utorok ráno
očakávané poryvy vetra v utorok ráno

Vietor zoslabne v utorok, avšak aj v ďalších dňoch sa očakávajú jednotlivé vlny, pri ktorých prechodne zosilnie vietor. Na severe už len o čosi silnejší vietor bude spôsobovať problémy, keďže okrem vetra bude aj snežiť a na cestách tak hrozí riziko snehovej fujavice.

Napadnúť môže vyše pol metra snehu

Naše územie by sa malo celý týždeň nachádzať v studenom a vlhkom prúdení. Práve takéto prúdenie v ktorom k nám z oblasti Severného mora prúdi vlhký vzduch v zimnom období vždy spôsobuje kalamitnú situáciu na severe Slovenska.

Nad naše územie budú nasledujúce dni prichádzať jednotlivé zrážkové vlny, ktoré prinesú výdatné sneženie. Sneh napadne najmä na horách, no najviac snehu obdržia severné strany Vysokých Tatier a Kysuce, a predovšetkým Orava, kde môže napadnúť aj viac ako 60 cm snehu.

očakávaná výška nového snehu
očakávané úhrny snehových zrážok

Na mape môžete vidieť, že nejaké snehové zrážky sa očakávajú aj na západnom, či východnom Slovensku, no treba poznamenať, že v týchto oblastiach sa počas dňa budú teploty pohybovať nad bodom mrazu, a tak sa sneh bude priebežne topiť.

Najbližšie dni prinesú na stredné Slovensko, no predovšetkým do Žilinského kraja desiatky centimetrov snehu. Situáciu budeme upresňovať v nasledujúcich článkoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd