Na Slovensko mieri zatiaľ najvýdatnejšie sneženie, ktoré spôsobí kalamitu. Pozrite si, koľko snehu napadne

Peter Minárik

Prvá snehová kalamita mieri na Slovensko. Priniesť by ju mal víkend, kedy nás čaká zásadné ochladenie a súčasne presun jadranskej tlakovej níže. Tá prinesie výdatné zrážky, ktoré budú aj v nižších polohách snehové. Pripravujte lopaty, sneženie začne už čoskoro.

Meteorologická zima odštartovala v Európe počnúc 1. decembrom a už začala pomerne "zhurta", a to aj napriek tomu, že dlhodobé klimatologické vyhliadky ešte na jeseň avizovali teplejšiu jeseň. To je zároveň aj pravda. Zatiaľ sú teploty na úrovni dlhodobého normálu až slabého nadnormálu.

Začiatok meteorologickej zimy však prináša časté vpády chladného vzduchu, ktoré prinášajú sneženie a mrazy. Sneženie a mrazy sa už vyskytli na viacerých miestach a teplejšie obdobie sa strieda s chladnejším.

Aktuálne sa začína do našej oblasti dostávať teplejší vzduch, ktorý tak opäť prinesie vyššie teploty a kvapalné zrážky, ale nie nadlho. Už je takmer isté, že v noci zo soboty na nedeľu príde na Slovensko zimné počasie.

Najskôr sa oteplí a potom sa ochladí

Počas nadchádzajúcich hodín ovplyvní počasie na našom území tlaková níž, ktorá sa bude presúvať cez našu oblasť smerom k severovýchodu. Trajektória tejto tlakovej níže spôsobí, že k nám zatečie teplejší vzduch.

Vďaka nemu môžu teploty počas nadchádzajúcich dní stúpať na juhu územia až k +10 °C a celodenné mrazy sa neočakávajú, zmiernia sa aj nočné teploty.

Prechod tlakovej níže cez naše územie bude spojený s polom výdatných zrážok, ktoré zasiahnu celé naše územie. Už zajtra sa od juhozápadu nad Slovensko začne nasúvať veľmi výdatný dážď, ktorý prinesie významné zrážkové úhrny. Spadnúť by mohlo od 10 do 25 mm zrážok, no na náveterných stranách by mohlo spadnúť aj okolo 30 mm zrážok. 

Na mnohých miestach pôjde o dážď, avšak na severe, v horských oblastiach sa ešte môže nachádzať chladnejší vzduch a práve vďaka nemu sa môže od výšky zhruba 500-600 metrov vyskytovať sneženie. To môže spočiatku spôsobiť problémy najmä na Horehroní, na Spiši a na Liptove, avšak hranica sneženia bude stúpať a sneženie sa začne meniť na dážď aj v týchto oblastiach.

Veľkým rizikom zajtrajších zrážok sú aj mrznúce zrážky, ktoré sa prechodne môžu vyskytovať v dôsledku toho, ako sa bude studený vzduch obmieňať s teplejším.

Zrážky by mali v noci z piatka na sobotu a v sobotu ráno ustať a počas soboty sa budú zrážky na našom území vyskytovať len ojedinele. Sobota bude bez zrážok a umožní vám prípravy na vlnu výdatného sneženia, ktorá príde už nasledujúcu noc.

Snežiť začne v nedeľu

V noci zo soboty na nedeľu začne počasie na našom území ovplyvňovať ďalšia tlaková níž. Tá sa už teraz presúva z Atlantiku smerom nad Stredomorie, kde načerpá vlhkosť nad stále veľmi teplým Stredozemným a Jadranským morom. V nedeľu sa tlaková níž z Jadranu bude presúvať smerom nad naše územie.

Pôjde o známu zimnú tlakovú níž, prezývanú aj ako ,,Jadranka". Táto jadranská tlaková níž prinesie na Slovensko prvú kalamitnú situáciu.

Zrážky sa začnú nasúvať od juhozápadu a počas nedele sa postupne rozšíria nad celé naše územie. Zrážky však spočiatku dorazia do teplého vzduchu, a tak na viacerých miestach začne pršať.

To sa začne meniť už v nedeľu ráno, ako k nám začne zatekať chladný vzduch od severozápadu po zadnej strane tejto tlakovej níže. Chladný vzduch sa najskôr dostane nad Oravu, Kysuce a nad Považie a na západe pomerne rýchlo prenikne nad Záhorie a západnú, či severnú časť Bratislavy.

Ako vidieť na mape hranice sneženia na nedeľu ráno, tak studený vzduch zadrží pohorie Malých Karpát. Zatiaľ čo teda v Ružinove bude pršať, tak v Záhorskej Bystrici, či v Karlovej Vsi bude už v nedeľu ráno snežiť.

očakávaná hranica sneženia v nedelu ráno
očakávaná hranica sneženia v nedelu ráno

Chladný vzduch sa však v priebehu nedele začne dostávať ďalej nad naše územie a už v nedeľu popoludní by malo snežiť na celom Záhorí, v Bratislavskom kraji, v Trenčianskom, v Žilinskom a na západe Prešovského kraja. Snežiť bude aj na severe Banskobystrického kraja.

Už v nedeľu popoludní sa tak pripravte na cestách severozápadného a severného Slovenska na komplikácie. 

Kalamita hrozí v pondelok

V noci z nedele na pondelok sa postupne na celom našom území ochladí a teploty poklesnú pod nulu. Keďže v nedeľu bude na juhu a východe pršať, tak mokré cesty môžu v noci na pondelok namŕzať. Súčasne s poklesom teplôt sa rozšíri sneženie už nad celé Slovensko.

Ďalšie sneženie nás čaká v pondelok, kedy by sme sa mali nachádzať v severozápadnom prúdení, ktoré bude chladné a vlhké. Toto prúdenie prinesie sneženie predovšetkým do severozápadných oblastí Slovenska.

Treba sa pripraviť na to, že sneženie, ktoré príde v nedeľu môže spôsobiť kalamitnú situáciu. Sneh, ktorý bude padať by mal byť mokrý a ťažký. Vplyvom toho môžu na elektrické  a trakčné vedenia padať konáre, ktoré môžu spôsobiť komplikácie podobne ako v uplynulých dňoch v Česku.

Koľko snehu by malo na našom území spadnúť a v ktorých oblastiach Slovenska je kalamita najpravdepodobnejšia sa dočítate na ďalšej strane TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd