Na Slovensko opäť mieri nepríjemné počasie. Hrozia búrky a čaká nás vlna horúčav. Kedy hrozia?

Peter Minárik

Naše územie má pred sebou vlnu pomerne nepríjemného počasia, ktoré sa bude niesť v znamení veľmi vysokých teplôt, nepríjemného dusna a popoludňajších búrok, ktoré by na našom území mohli spôsobovať aj problémy. Čo nás čaká nadchádzajúce hodiny a dni a kedy sa príjemné počasie na naše územie opäť vráti?

Začiatok augusta sa po dlhom období niesol v znamení pokojného a priaznivého počasia. V posledné júlové hodiny prišli na naše územie výraznejšie zrážky, ktoré zasiahli predovšetkým severné regióny nášho územia, kde spadli desiatky milimetrov zrážok. Priniesli tak toľko potrebnú vlahu. 

Prvé augustové dni sa vyčasilo a na našom území zavládlo prevažne pokojné počasie, ktoré narušili len ojedinele búrky. August sa blíži ku svojej prvej polovici a zatiaľ sa nevyskytli nebezpečné sprievodné javy. Intenzívne búrky naše územie zatiaľ obišli a teplý vzduch vyhnal teploty maximálne na úroveň okolo +30 °C. Nevyskytli sa tak ani silné búrky a ani silné horúčavy. To sa však teraz zmení.

Bude veľmi teplo a búrlivo

Zatiaľ čo v uplynulých dňoch počasie na našom území ovplyvňovali tlakové výše, respektíve výbežky tlakových výši, tak v nadchádzajúcich dňoch nás čaká zmena, ktorá nastáva práve teraz. Počasie v našom regióne bude pod vplyvom jednotlivých plytkých tlakových níži. Súčasne však do našej oblasti bude od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Synoptická situácia tak na nadchádzajúce dni bude taká, že nad Slovensko bude prúdiť teplý vzduch, pri ktorom sa budú teploty dostávať až nad hranicu +30 °C, no zároveň budeme pod vplyvom plytkých oblastí nižšieho tlaku vzduchu, ktoré prinesú do našej oblasti početné prehánky a búrky.

Teplý a vlhký vzduch je totiž ideálna kombinácia pre tvorbu prehánok a intenzívnych búrok. Táto vzduchová hmota sa počas dňa veľmi dobre labilizuje a následne vznikajú tzv. búrky z tepla. Tie nás čakajú aj nadchádzajúce dni. Bude teda síce teplo, no zároveň veľmi búrlivo.

Búrky hrozia každý deň

Prvé búrky sa na našom území môžu vyskytnúť už v nedeľu a to predovšetkým v horských oblastiach krajného východu a severu nášho územia. Na zvyšku Slovenska sa zatiaľ neočakávajú búrky, maximálne slabšie prehánky. Oveľa výraznejšia búrková činnosť nás čaká počas týždňa.

Búrky sa od pondelka až do štvrtka budú vytvárať predovšetkým počas popoludňajších hodín a predovšetkým v horských oblastiach. Hrozia preto predovšetkým na strednom a severnom Slovensku. Búrky, ktoré sa budú vytvárať budú sprevádzané predovšetkým zintenzívnením zrážok. Nateraz je ťažké odhadnúť, či búrky prinesú nejaké problémy, no nateraz môžeme vylúčiť rozsiahlejšie škody a škody spôsobené vetrom. Búrky budú nebezpečné predovšetkým tým, že môžu v určitej oblasti trvať dlhšiu dobu, čím prinesú veľa zrážok a tie potom môžu spôsobiť lokálne zaplavenie, či vyvolať prívalovú povodeň.

Nateraz to vyzerá tak, že intenzívnejšie búrky hrozia na našom území najskôr vo štvrtok To by totiž cez náš región mal postupovať studený front, ktorý ukončí vlnu horúčav a prinesie plošnejšie a intenzívnejšie búrky.

Pripravte sa na trópy

Okrem búrok, ktoré hrozia počas popoludnia čakajú naše územie aj veľmi vysoké teploty, ktoré opäť spôsobia výraznú záťaž pre ľudský organizmus. Maximálne denné teploty sa už v pondelok môžu dostať výrazne nad hranicu +30 °C a stúpať budú aj v nadchádzajúcich dňoch.

Najteplejšími dňami by na našom území mala byť streda a štvrtok, kedy príliv teplého vzduchu pred studeným frontom vyvrcholí. Na viacerých miestach sa očakávajú tropické teploty, teda teploty nad úrovňou +30 °C, no v najteplejších oblastiach nášho územia sa teploty dostanú až nad +35 °C.

Vyhliadka počasia a vývoj na nasledujúce dni naznačuje to, že počasie by sa malo zmeniť vo štvrtok a v piatok, kedy by mali prísť zrážky, búrky a súčasne dôjde k výraznejšiemu ochladeniu. Vývoj deň po dni na nasledujúce dni si môžete pozrieť na grafe TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd