Na Slovensko PRÁVE TERAZ mieri výdatný dážď. Zasiahne najmä tieto regióny Slovenska

Peter Minárik

Nad Slovensko sa práve v týchto chvíľach nasúva ďalšie zrážkové pole, ktoré prináša výdatné zrážky. Tie nás potrápia nasledujúce hodiny a budú veľmi výdatné. Takéto výdatné zrážky začnú spôsobovať aj problémy.

Už druhým dňom je počasie na našom území veľmi rozdielne. Zatiaľ čo na východe územia panuje slnečné až oblačné počasie, no bez zásadných zrážok, tak smerom k západu sa počasie zhoršuje a na západnom Slovensku výdatne prší už druhým dňom.

Za uplynulých 24 hodín spadlo najviac zrážok v oblasti Myjavska, Zahoria, Malých Karpát a Bratislavy, kde sa zrážkové úhrny pohybujú od 10 do 20 mm zrážok. Najviac zrážok eviduje stanica Pernek s 24 mm, nasledovaná stanicami Vysoká pri Morave a Záhorská Ves, kde spadlo 21 mm. V samotnej Bratislave spadlo okolo 17-19 mm.

K týmto zrážkovým úhrnom však treba pripočítať ešte zhruba 5 mm, ktoré spadli v prechádzajúcom období. Za uplynulých 48 hodín tak už na západe spadlo priemerne od 20 do 30 mm zrážok, pričom len za dnešný deň môže pripadnúť podobne veľké množstvo.

Mieri k nám výdatný dážď

Počasie na Slovensku ovplyvňuje tlaková níž, ktorej stred sa aktuálne nachádza priamo nad našim územím a počas dňa sa bude presúvať smerom nad Poľsko a Nemecko. Okolo tejto tlakovej níže sa obtáča rozsiahle zrážkové pole.

Práve teraz k nám mieri najintenzívnejšie zrážkové pole z celej periódy tohtotýždňového dažďa. Výdatne prší na celom západnom Slovensku, pričom najintenzívnejší dážď, je na Záhorí, v Bratislave a na východe Rakúska. Intenzita dažďa dosahuje aj 5 mm za hodinu.

Podľa aktuálnych numerických modelov by len za dnešný deň mohlo na západe v týchto oblastiach spadnúť od 25 do 40 mm zrážok, čo výrazne nasýti vodné povodia.

očakávané zrážkové úhrny
očakávané zrážkové úhrny na západe

Zvyšok územia obdrží menej zrážok

Dnes bude zrážkové pole sústredené predovšetkým nad západným Slovenskom, no to neznamená, že pršať bude len tu. Počas popoludnia a v priebehu víkendu by sa zrážky mali objavovať aj vo zvyšných oblastiach Slovenska.

Do pondelka celkom slušný prídel zrážok obdrží aj stredné Slovensko a ako vidieť, tak najmenej zrážok obdrží Prešovský kraj.

očakávané zrážkové úhrny do pondelka
očakávané zrážkové úhrny do pondelka

V priebehu víkendu treba počítať so vzostupom vodných tokov, ktoré môžu prekonať aj úroveň povodňového stupňa a to predovšetkým v oblasti Malých Karpát. Počas víkendu začne výraznejšie stúpať aj Dunaj, nakoľko v celom Rakúsku a na juhu Nemecka výdatne prší a sneží.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd