Na Slovensko sa PRÁVE rúti druhá vlna búrok. Čo dnes treba očakávať?

Na Slovensko sa PRÁVE rúti druhá vlna búrok. Čo dnes treba očakávať?
Peter Minárik

Slovenskom sa v noci prehnala prvá vlna búrok, no v týchto chvíľach prichádza nad naše územie ďalšia vlna, ktorá sa počas celej noci sústreďovala v oblasti Talianska, kde priniesla enormné množstvo bleskov, prívalové zrážky a krúpy. Dnešný deň bude v znamení búrlivého dňa. Čakajte početné búrky a ďalšie tisícky bleskov.

Horúce počasie skončilo a teraz nás čaká vlna búrok, ktorá ovplyvní počasie na celom našom území. Už v noci sme zažili prvú vlnu búrok, ktorá priniesla na naše územie stovky bleskov. Búrky sa vyskytli najmä v Podunajskej nížine, kde dorazili z Maďarska. Tu totiž došlo k stočeniu búrkového systému smerom nad Podunajskú nížinu a búrkový systém sa postupne dostal až nad stredné Slovensko.

Tento prvý búrkový systém prinášal na naše územie predovšetkým silný nárazový vietor. Na juhu Podunajskej nížiny evidujeme najsilnejšie nárazy na úrovni 68 km/h. Hneď na druhej strane Dunaja v Maďarsku, však namerali rýchlosť vetra až so silou 82 km/h.

Zatiaľ čo prvý búrkový systém pomaly zaniká, tak nad naše územie sa dostáva druhý búrkový systém, ktorý sa počas noci formoval nad Talianskom, kde bol skutočne extrémny. Dnes ovplyvní počasie aj u nás.

Búrky prinášajú veternú smršť

Rozsiahly búrkový systém sa sformoval nad Alpami a po 2:00 sa vydal smerom nad Rakúsko a Slovinsko. Tu sa celý tento búrkový systém sformoval do lineárnej formy, čo začalo byť veľmi nebezpečné.

Nárazy vetra totiž presahujú rýchlosť až cez 100 km/h a lokálne aj viac. V oblasti južného Rakúska a Slovinska tak vietor celkom určite pácha materiálne škody, no následky uvidíme až počas rána.

V týchto chvíľach sa búrky pohybujú smerom do západného Maďarska. Aj tu hrozí, že búrky prinesú silné nárazy vetra, ktoré by mali presiahnuť až 100 km/h. Nás zasiahnu búrky okrajom. Takýto silný vietor teda nehrozí, no bez búrok rozhodne nezostaneme.

Búrky najskôr dorazia na západ, potom sa rozšíria

Ako prvé sa búrky očakávajú na západnom Slovensku. Tu sa budú vyskytovať počas celého rána, no pomerne rýchlo budú od západu prechádzať do dažďa. Vietor prechodne zosilnie, no hlavným nebezpečným javom budú zrážky. Ojedinele nemožno vylúčiť ani búrky.

Búrky by následne mali postupovať smerom k východu, pričom ich ťažisko bude na juhu krajiny. Najviac ich teda očakávame na juhu západného a Banskobystrického kraja.

Dopoludnia by malo začať dochádzať k ďalej výraznejšej tvorbe búrok, pričom tieto búrky už začnú byť nebezpečné aj krúpami, ktorých priemer môže dosahovať až niekoľko centimetrov. Ako vidieť na animácii, tak búrky sa budú vyskytovať predovšetkým na strednom a východnom Slovensku, zatiaľ čo na západe zrážky ustanú.

K večeru by sa však nad západom mohli tvoriť ďalšie búrkové bunky. Západ tak zasiahnu najmä ráno, no nie sú vylúčené ani v druhej časti popoludnia a navečer.

Máme tak pred sebou veľmi búrlivý deň, ktorý na naše územie prinesie množstvo bleskov a nebezpečných javov. Odporúčame preto dôrazne sledovať meteorologickú situáciu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd