Na Slovensko sa valí vlna ZLÉHO POČASIA. Prinesie lejaky a búrky

Na Slovensko sa valí vlna ZLÉHO POČASIA. Prinesie lejaky a búrky
Peter Minárik

Na našom území máme opäť pomerne príjemné počasie, avšak to nevydrží dlho. Do našej oblasti mieri ďalšia vlna veľmi nepriaznivého počasia, ktorá nás zasiahne už čoskoro. Pred nami sú búrky a pomere výrazné zrážky.

Počas nadchádzajúcich dní sa počasie na Slovensku opäť zhorší. Zatiaľ, čo aktuálne máme prevažne slnečné a teplé počasie, ktoré je pod kontrolou tlakovej výše, tak už o pár dní príde k zmene.

Postará sa o to studený front, ktorý sa nad našim územím bude vlniť, čo predznamenáva pomerne intenzívne zrážky. Tie odštartujú búrky.

Teplé obdobie vystrieda nepriaznivý víkend

Aktuálne sa do našej oblasti dostáva po zadnej strane tlakovej výše so strednom nad východnou Európou veľmi teplý vzduch.

Ten je vzhľadom k súčasnému obdobiu nezvyčajne teplý. V porovnaní s dlhodobým normálom je na našom území aktuálne o 5 až 6 °C teplejšie.

Takéto počasie nás čaká ešte počas štvrtka a piatka, no v priebehu piatkového večera a víkendu sa počasie na našom území zmení. Postará sa o to studený front, ktorý už vo štvrtok bude vystrájať v centrálnej časti Európy.

Búrky vystriedajú lejaky

V nadchádzajúcich hodinách dôjde k výraznému zhoršeniu počasia hneď v niekoľkých oblastiach Európy. Na nepriaznivé počasie sa musia pripraviť dovolenkári v oblasti Stredomoria, ale aj Chorvátska, kde počasie neovplyvní len studený front, ale aj prehlbujúca sa oblasť nižšieho tlaku vzduchu.

Tieto oblasti tak čakajú mimoriadne silné búrky, ktoré budú naviac sprevádzané lejakmi a tie neobídu ani naše územie.

Celá vlna nepriaznivého počasia sa začne s blížiacim sa víkendom presúvať smerom k nášmu územiu. Prvé zrážky a búrky sa môžu na našom území objaviť už v piatok večer.

V sobotu sa na studenom fronte, ktorý sa nad našim územím zvlní budú tvoriť ďalšie vlny zrážok a búrok, ktoré prinesú desiatky milimetrov zrážok. Numerické modely očakávajú, že v niektorých oblastiach nášho územia môže do nedele spadnúť až okolo 50 mm zrážok.

Počas nadchádzajúceho víkendu sa tak treba pripraviť na to, že sa počasie na našom území výrazne zhorší. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd