Na Slovensko sa VRÁTILA ZIMA. Sneženie dokonca spôsobuje problémy na cestách

Dominik Cenkner

Po sérii veľmi teplých dní k nám v pondelok večer dorazil studený front. Ten priniesol zrážky, ale najmä výrazné ochladenie. Na Slovensko sa vrátila zima, pričom sneženie dokonca komplikuje situáciu na cestách.

Počasie na Slovensku v priebehu utorka ovplyvňuje od západu postupujúci studený front. Ten je spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa presunie z južnej Škandinávie nad Pobaltie.

Za týmto studeným frontom sa od juhozápadu rozširuje do alpskej oblasti výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Už v pondelok večer sme tak mohli pozorovať nastupujúce zrážky, ale najmä ochladenie.

 

Studený front priniesol na naše územie skutočne citeľné ochladenie. Kým v pondelok ešte denné maximá vystúpili na +27,6 °C, dnes to už bude len do +17 °C. V niektorých lokalitách sa tak ochladí aj o viac ako 15 °C.

Rozdiel dnešných teplôt oproti pondelku
Rozdiel dnešných teplôt oproti pondelku, imeteo.sk

Na Slovensko sa vrátila zima

Výrazný pokles teplôt spolu so zrážkami priniesli na naše územie návrat zimného počasia. A to dokonca až tak, že na severe Slovenska sneží aj mimo hôr.

Po 9:30 h sneží v oblasti Vysokých i Nízkych Tatier, ale aj na Orave. Sneženie dokonca spôsobuje problémy na cestách. Dnes, keď množstvo ľudí cestuje po sviatkoch na západ, tak jazdite skutočne opatrne.

Vodiči hlásia obmedzenie v Demänovskej Doline a aj v okolí Štrby. V tejto oblasti husto sneží a na ceste je kašovitá vrstva snehu.

Zrážky prečistili vzduch od prachu

V uplynulých dňoch nás okrem vysokých teplôt trápil aj silný vietor a saharský prach. Toho sa však postupne zbavujeme.

Vďaka zrážkam sa čistí naše ovzdušie. Aktuálne tak na väčšine územia dýchame podstatne čistejší vzduch.

Zvýšená koncentrácia prachu je len na východe územia, kde sa zrážok dočkali až v ranných hodinách. Postupne však bude aj tu klesať.

Aktuálne koncentrácie kvality ovzdušia
Aktuálne koncentrácie kvality ovzdušia, shmu.sk

Ako dlho bude vládnuť zima?

Chladnejší charakter počasia na našom území dlho nevydrží. Už od stredy začnú teploty opäť stúpať.

V stredu sa denné maximá očakávajú na úrovni +18 °C, o deň neskôr už +19. Víkend a štart druhého aprílového týždňa sa ponesie opäť v znamení vysokých teplôt, tie postupne vystúpia až na +26 °C.

 

Podrobnejšie informácie nájdete na našom webe, konkrétne v sekcii predpoveď počasia. Tam sú pre vás k dispozícii dáta až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd