Na Slovensko sa vrátili snehové vločky. Husté sneženie komplikuje dopravu na severozápade krajiny

Na Slovensko sa vrátili snehové vločky. Husté sneženie komplikuje dopravu na severozápade krajiny
Dominik Cenkner

Uplynulé dni sa niesli v znamení veľmi teplého počasia. Teploty stúpali aj nad +13 °C a o snežení nebolo ani chýru ani slychu. To sa však zmenilo.

O zmene počasia sme informovali v našom rannom článku. Krátko pred poludním už môžeme pozorovať jeho následky. 

Od západu postupuje cez naše územie studený front. Ten je spojený s rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu siahajúcou zo severného Atlantiku až nad Ukrajinu.

Aj vďaka nemu sa na Slovensku ochladilo a zrážky, ktoré sa u nás vyskytujú, už padajú aj vo forme sneženia. Deje sa tak najmä na severe, severozápade stredného Slovenska. 

Vodiči hlásia problémy na cestách

Kvôli hustému sneženiu sa musia cestujúci mať na pozore na úseku medzi Zázrivou a Terchovou. Okrem toho sa tam šmýka viacero áut. 

Pozor si musia dať aj vodiči na Orave. Dnes sa bude množstvo vodičov z dovoleniek a prázdnin presúvať naspäť do miest. Jazdite preto opatrne. 

Koľko cm snehu napadne?

Aj keď sneženie dnes spôsobuje problémy na cestách, výraznejšiu snehovú nádielku zatiaľ očakávať nemožno. Do utorkového poludnia by na severe mohlo napadnúť od pár centimetrov do 15 cm čerstvého snehu.

Očakávané množstvo snehu do utorkového poludnia, zdroj: meteologix.com
Očakávané množstvo snehu do utorkového poludnia, zdroj: meteologix.com

Pravé januárové počasie, teda so snežením o ochladením, sa o slovo prihlási už o pár dní. Najbližšie ochladenie sa črtá na našom území presne na Troch kráľov.

Numerické modely už dlhšie naznačujú, že v prvé januárové dni sa rozpadne polárny vír, čo by malo viesť k tomu, že sa do Európy od severu prepadne chladnejší vzduch. Od 7. januára, teda od nasledujúcej nedele, to vyzerá tak, že počasie by sa na našom území malo opäť dostať do zimného módu.

Aj počas dňa sa očakáva výskyt mrazu a očakáva sa návrat snehových vločiek aj do tých najnižších polôh. Ďalšie informácie ponúka naša Predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd