Na Slovensko sa ženie ORKÁN. Vietor zosilnie už dnes večer a prinesie aj LEJAK

Na Slovensko sa ženie ORKÁN. Vietor zosilnie už dnes večer a prinesie aj LEJAK
Peter Minárik

V nedeľu večer sa začne počasie na Slovensku zhoršovať, čo bude súvisieť so zvýrazňujúcim sa tlakovým gradientom, ktorý na našom území spôsobí veľmi silný vietor. Okrem silného vetra nás však čaká aj dážď a pomerne výrazné oteplenie.

Slovensko počas dnešného dňa zasiahne zhoršenie počasia o čo sa postará postupujúca tlaková níž, v rámci ktorej sa cez našu oblasť presunie frontálny systém.

Európa je aktuálne vystavená veľmi výraznému, severozápadnému prúdeniu. Spôsobuje to silný tlakový gradient. Zatiaľ čo nad západnou Európou sa rozkladá rozsiahla tlaková výš, tak nad Rusko sa nasúva od severozápadu tlaková níž s menom NADINE.

Naša oblasť sa dostane práve medzi tieto dva rozsiahle tlakové útvary, čím sa dostaneme do veľmi silného, severozápadného prúdenia.

synoptická situácia
synoptická situácia, zdroj: ČHMÚ

Ženie sa k nám orkán

Vietor už v týchto chvíľach na našom území silnie. V nižších polohách však zaznamenávame nárazy len okolo 15 m/s.

Oveľa veternejšie je na hrebeňoch Tatier. Na Lomnickom štíte poryvy vetra presahujú 25 m/s a na Chopku až cez 30 m/s. Práve vplyvom silného vetra aktuálne nepremáva väčšina lanoviek v Tatrách.

 

Vo večerných hodinách však bude silný vietor naberať na sile a situácia sa zhorší nielen na našich horách, ale aj v nižších polohách.

Najhoršie to bude v pondelok

Vietor začne vo veľkom silnieť v pondelok ráno. Severozápadný vietor sa rozfúka prakticky na celom Slovensku, pričom najveternejšie bude na západnom a na strednom Slovensku.

V nižších polohách počítajte s poryvmi vetra od 15 do 25 m/s. Na horách až do 35 m/s. Najveternejšie bude na hrebeňoch Tatier, kde by poryvy vetra mohli presahovať rýchlosť až okolo 40 m/s.

maximálne nárazy vetra by sme mali zaznamenávať v pondelok
maximálne nárazy vetra by sme mali zaznamenávať v pondelok

Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov to vyzerá tak, že najveternejšie počasie čaká naše územie v pondelok medzi 12:00 až 17:00, kedy by sme na našich meteorologických staniciach mali zaznamenávať najsilnejšie poryvy vetra.

Ak plánujete turistiku alebo lyžovačku na našom území, tak si radšej svoje plány zmeňte. Na horách to bude totiž veľmi nebezpečné a vplyvom silného vetra bude odstavená väčšina lanoviek, najmä v Tatrách.

 

Okrem vetra príde aj lejak

V priebehu dnešného večera nezačne silnieť, len vietor, ale aj zrážky. Vlhké, severozápadné prúdenie k nám prinesie dostatočný prísun vlhkosti, ktorá sa prejaví predovšetkým na návetriach severného Slovenska.

Bude však veľmi teplo, a tak snežiť nebude ani na horách. Lejak postihne dokonca naše najvyššie položené končiare.

Pripravte sa na to, že na horách bude lejak aj pomerne intenzívny. Do pondelkového večera by mohlo spadnúť 40 až 50 mm zrážok a to práve na spomínaných severných návetriach hôr.

na severe by mohlo spadnúť až takmer 50 mm
na severe by mohlo spadnúť až takmer 50 mm

Zatiaľ čo na severnom Slovensku bude pršať, tak ako vidieť aj na mape, tak na zvyšku územia sa očakáva veľmi málo zrážok, pričom na západe nemusí spadnúť ani kvapka.

Začiatok týždňa tak prinesie počasie, ktoré bude skôr pripomínať príchod jari. Rozfúka sa, rozprší sa a teploty pôjdu až nad hranicu +15 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd