Na Slovensko sa ženie SNEŽENIE. To príde aj do nižších polôh

Na Slovensko sa ženie SNEŽENIE. To príde aj do nižších polôh
Peter Minárik

Slovensko čakajú v nadchádzajúcich hodinách ďalšie zrážky, no zároveň nás čaká aj výraznejšie ochladenie, ktoré tak prinesie sneženie aj do nižších polôh. Počítajte s tým, že zasnežených oblastí bude oveľa viac a najmä v ranných hodinách si dajte pozor na cestách.

Na začiatku týždňa to vyzeralo ešte príjemne. Vysoké teploty stúpajúce až k hodnotám okolo +30 °C a slnečné počasie, ktoré nás „vyzliekalo“ z búnd a svetrov. Už utorok nám však pripomenul, že je stále apríl a apríl je povestný svojim premenlivým počasím. Zmena, ktorá však prišla bola veľmi výrazná. V niektorých oblastiach sa totiž ochladilo aj o viac ako 20 °C.

Aktuálne sa však už nachádzame v chladnom a vlhkom severozápadnom prúdení, ktoré k nám prináša studený, pôvodom arktický vzduch, ktorý sa nad Severným morom nasycuje vlhkosťou. To sa prejavuje aj na početných prehánkach, ktoré sa na našom území vyskytujú už niekoľko hodín.

V nadchádzajúcich hodinách sa však ešte viac ochladí. Ochladzovanie už teraz badať v niektorých oblastiach na severe, kde hranica sneženia klesá aj do nižších polôh. Podvečer snežilo napríklad v Lendaku a teraz sa dočkajú aj ďalšie oblasti nášho územia.

 

Hranica sneženia bude klesať

Nad naše územie sa aktuálne dostáva o čosi chladnejšia vzduchová hmota, ktorá spôsobí, že hranica sneženia môže na severe v nadchádzajúcich hodinách poklesnúť až pod 500 metrov. Už okolo polnoci by sa pri prípadných prehánkach, mohlo sneženie objaviť aj v mestách a v obciach Žilinského a Prešovského kraja.

Piatkové ráno tak môže priniesť zasnežené cesty, či okolité hory aj do ďalších regiónov Slovenska, a tak si treba predovšetkým na ranných cestách, ktoré môžu byť šmykľavé dávať pozor. To však nebude všetko.

 

Ďalšie ochladenie a výraznejšie zrážky

V piatok začne počasie v našej oblasti ovplyvňovať ďalšia tlaková níž, ktorej stred sa bude presúvať zo Severného mora cez Nemecko nad Poľsko. Blízkosť tejto tlakovej níže spôsobí ďalšie ochladenie, no prinesie predovšetkým výraznejšie zrážky.

V Nemecku a v susednom Česku, kde by mali byť zrážky najintenzívnejšie očakávajú, že hory pokryje až 30 cm snehová pokrývka.

Výrazná vlna zrážok a sneženie však zasiahne aj naše územie a môže priniesť sneženie predovšetkým na sever krajiny. Na horách by mohlo taktiež napadnúť aj viac ako 15 cm snehu. Situáciu upresníme v priebehu piatka.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd