Na Slovensko sa žiadna radiácia z požiarov v Černobyle nedostala

Ľubomír Franko

Do vzduchových más nad územím Slovenskej republiky zatiaľ neprenikla žiadna kontaminácia z požiaru, ktorý od 4. apríla sužuje zakázanú zónu pri jadrovej elektrárni v Černobyle. 

Do vzduchových más nad SR zatiaľ neprenikla žiadna kontaminácia z požiarov pri Černobyle. Pre TASR to potvrdila špecialistka pre národný monitoring Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Terézia Melicherová.

,,Úroveň radiácie v ovzduší je na všetkých staniciach na úrovni dlhodobého prírodného pozadia bez prevýšení. To znamená, že zatiaľ žiadna kontaminácia z požiarov pri Černobyle do vzduchových más nad Slovenskom neprenikla," uviedla Melicherová.

SHMÚ situáciu pozorne sleduje na úrovni desaťminútových meraní na 30-tich staniciach rozmiestnených po celom území Slovenska.

Radiácia na Slovensku je v norme, zdroj: SHMÚ
Radiácia na Slovensku je v norme, zdroj: SHMÚ

Podľa odborníkov je dosah kontaminácie zatiaľ iba lokálny a preto by sa nad naše územie nemala dostať ani v prípade východného prúdenia.

Požiar podľa polície založil 4. apríla muž, ktorý pálil suchú trávu v uzavretej zóne vytvorenej okolo jadrovej elektrárne. V suchom prostredí a silnom vetre sa požiar veľmi rýchlo rozšíril a uhasiť sa ho podarilo až v utorok, 14. apríla 2020.

K lokalite Pidlisnyj, kde sa nachádza odpad z celej černobyľskej zóny, ho delili asi dva kilometre.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd